MASOVAN NAPAD NA KRIM: Ukrajinski dronovi došli i iz vazduha i sa mora, pogođen aerodrom Jejsk (VIDEO/MAPA)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 06. 2024. u 17:44 >> 19:16

VIŠE od 110 dronova je navodno korišćeno u seriji napada na Krim, pri čemu su najviše ciljane oblasti Krasnodarskog kraja i Volgogradske oblasti, pri čemu je najmanje jedna osoba ubijena, a šestoro ranjeno, saopštile su ruske vlasti 21. juna.

МАСОВАН НАПАД НА КРИМ: Украјински дронови дошли и из ваздуха и са мора, погођен аеродром Јејск (ВИДЕО/МАПА)

Foto: EPA

Ranije su ruski Telegram kanali javili da su požari izbili na vojnom aerodromu Jejsk u Krasnodarskom kraju i rafineriji nafte Ilja nakon napada dronom.

U noći između 20. i 21. juna izvršen je još jedan masovni napad

dronom na ciljeve u Ruskoj Federaciji. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 70 dronova oboreno iznad Krima, 43 iznad Krasnodarskog kraja i jedan iznad Volgogradske oblasti. Još šest pomorskih dronova je uništeno u severozapadnoj oblasti Crnog mora, saopštilo je rusko ministarstvo.

Prema informacijama iz video zapisa iz zapadnih izvora, ukrajinske bespilotne letelice su tokom noći gađale brojne ruske rafinerije nafte, kao i ruske vojne objekte u Krasnodarskom kraju – aerodrom Jejsk i centar za obuku PVO u blizini aerodroma.

Prema rečima zapadnih službi koji su objavili satelitske snimke ovog objekta, NASA sateliti su zabeležili najmanje tri požara na teritoriji ovog objekta. Podaci o razaranjima i gubicima koje je pretrpela Rusija, kao i u slučaju aerodroma, još uvek nisu poznati zapadu.

Ilustracija telegram rybar

Guverner ruskog Krasnodarskog kraja Veniamin Kondratjev napisao je na Telegramu da je jedan radnik autobuske stanice poginuo od ruševina nastalih u napadu, a četiri osobe su povređene.

Prema preliminarnim izveštajima lokalne ruske policije, napad na rafineriju Ilja navodno je izazvao požar na površini od 50 kvadratnih metara na mestu napada, a dve osobe su povređene. Ukrajina do trenutka pisanja ovog teksta nije komentarisala ništa u vezi sa napadom, te se pretpostavlja da su u toku konsultacije sa nadređenim državama.

Kanal na društvenoj mreži X, podružnica Belingketa bliskog poveznaog sa britanskim bezbednosnim službama tvrdi uspešan napad na Jejsk bazu u svojoj objavi koju vidite ispod:

Poslednjih meseci ukrajinske snage su prema direktivama sa zapada pokrenule seriju napada bespilotnim letelicama sa ciljem da utiču na rusku naftnu industriju, nemoćni na frontu, sa ciljem da na taj način onesposobe logističku podršku ratnim naporima Moskve, kao i vojnu opremu.

Napadi na skladišta nafte u Krasnodarskom kraju u maju su navodno poremetili rad dva objekta – rafinerija Slavjansk na Kubanu i Tuapse.

Ovaj napad velikih razmera, ali i prethodne, Ministarstvo odbrane Rusije klasifikuje kao pokušaj terorističkog napada velikih razmera iz Ukrajine, te dodaju da je u pitanju još jedan pokušaj kijevskog režima da ošteti ruske objekte i predstavlja pretnju po bezbednost civila.

AMERIČKA INSPEKCIJA

Osim toga, od samog jutra je u Crno more doleteo američki dron RQ-4B, koji je stigao ne samo da proceni noćni napad, već i da identifikuje nove potencijalne ciljeve za napad.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO