ŠTA PIŠE U SPORAZUMU KOJI ĆE POTPISATI PUTIN I KIM? Nacrt o strateškom partnerstvu ima jaku simboliku, a usmeren je na jedan cilj

Милица Шкорић
Milica Škorić

18. 06. 2024. u 17:00

RUSKI predsednik Vladimir Putin odobrio je novi nacrt sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom uoči dvodnevne zvanične posete Pjongjangu.

ШТА ПИШЕ У СПОРАЗУМУ КОЈИ ЋЕ ПОТПИСАТИ ПУТИН И КИМ? Нацрт о стратешком партнерству има јаку симболику, а усмерен је на један циљ

Foto: Tanjig/AP photo

Najavljena spremnost Rusije da potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom je pre svega „simboličan“ korak, kaže za Sputnjik Artjom Lukin, profesor međunarodne politike na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu u Vladivostoku.

- Mogu da sugerišem da će ovo najverovatnije biti simboličan dokument, koji naglašava da su Rusija i DNRK prijatelji koji predstavljaju 'jedinstveni front protiv Zapada' - rekao je on.

Predsednik Vladimir Putin prihvatio je predlog ruskog Ministarstva spoljnih poslova da se potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom uoči zvanične posete DNRK. Njime će se „dozvoliti ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, tokom pregovora o potpisivanju pomenutog ugovora, da unese izmene u njegov nacrt koje nisu suštinske prirode - navodi se u relevantnom dekretu". Moskva i Pjongjang će potpisati dogovor tokom Putinove posete DNRK.

Najverovatnije će novi sporazum dodati više „antizapadne retorike“, primetio je on, navodeći da kolektivni Zapad „polaže pravo na hegemoniju“, a Rusija i DNRK „zalažu se za multipolarni svet i protive se neokolonijalizmu“.

- Biće zanimljivije videti šta će se tačno predsednik Putin i Kim Džong Un dogovoriti tokom pregovora - dodao je on.

Upitan da rasvetli novi ugovor, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov je napomenuo da će dokument „ocrtati izglede za dalju saradnju i da će biti potpisan, uzimajući u obzir šta se dešavalo između zemalja poslednjih godina u oblasti međunarodne politike, u ekonomskoj sferi, i u oblasti odnosa, uključujući i uzimanje u obzir bezbednosnih pitanja.”

On je pojasnio da odredbe novog dokumenta uzimaju u obzir sve norme međunarodnog prava i da nisu uperene protiv bilo koje treće zemlje. Dokument će doprineti stabilnosti u regionu, podvukao je Kremlj. Novi ugovor će zameniti sporazume koje su prethodno potpisali Moskva i Pjongjang, kao što su Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći (1961), Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji potpisan 2000. i Deklaracije Moskve i Pjongjanga iz 2000. i 2001. Ugovorom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Rusije i Severne Koreje iz 12 članova postavljeni su pravni temelji za osnovne odnose dve zemlje 2000. godine.

Artjom Lukin je istakao da su brojni analitički radovi secirali značenje koncepta „sveobuhvatnog strateškog partnerstvo“. Rusija već održava odnose strateškog partnerstva sa zemljama poput Kine, Indije i Vijetnama. Ali ništa od toga bukvalno ne znači da su „u istom rovu“, dodao je profesor.

- Mislim da je ovo simbol da se naši odnosi sa DNRK dižu na novi nivo. Potvrđujemo da ne želimo da učestvujemo u režimu sankcionog pritiska na DNRK. Naravno, potpisivanjem takvog sporazuma Rusija osporava režim međunarodnih sankcija protiv nje - podvukao je Lukin.

- Ali u isto vreme, mi, zapravo, signaliziramo ovim sporazumom i drugim našim akcijama da sankcije za nas više ne postoje - zaključio je analitičar.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU - Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije