AMERIKA ODBIJA DA SU KRIVE SANKCIJE: Vašington kaže da je Teheran odgovoran za pad helikoptera, Moskva da SAD svesno druge izlažu riziku

A.Vojinović

22. 05. 2024. u 07:00

HILjADE građana okupilo se juče na trgu Šahid u gradu Tabriz da odaju poštu predsedniku Irana Ebrahimu Raisiju (63), šefu diplomatije Hoseinu Amiru Abdolahijanu i ostalim zvaničnicima poginulim u padu helikoptera na severu Irana, prateći pogrebnu povorku na čijem čelu se nalazio kamion sa kovčezima preminulih. Još jedna oproštajna ceremonija održana je juče u Komu, a Raisijevo telo će danas biti odneto u Teheran, gde će Hamnei održati molitve, dok će predsednik sutra biti sahranjen u rodnom gradu Mešhadu. Paralelno se razvija polemika kako je došlo do urušavanja letelice.

АМЕРИКА ОДБИЈА ДА СУ КРИВЕ САНКЦИЈЕ: Вашингтон каже да је Техеран одговоран за пад хеликоптера, Москва да САД свесно друге излажу ризику

Foto Tanjug/AP

Iako je ranije saošteno da je uzrok pada helikoptera tehnički kvar, načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohamad Bageri imenovao je tim koji će tražiti uzroke nesreće na čelu s generalom Alijem Abdolahom. Istovremeno, šef Pentagona Lojd Ostin poručio je da SAD nemaju veze sa nesrećom i ne mogu da izvode pretpostavke o uzroku pada helikoptera. Na tvrdnje da su sankcije SAD Iranu, na snazi od 1979, krive jer zbog njih rezervni delovi nisu mogli da pređu granicu, reagovao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

- Iranske vlasti su odgovorne što su donele odluku da za prevoz Raisija po lošem vremenu koriste helikopter američke proizvodnje star 45 godina - rekao je on.

Miler je saopštio i da je Iran tražio pomoć od SAD u vezi sa helikopterskom nesrećom, ali da SAD nisu bile u mogućnosti da je pruže.

- Stavili smo im do znanja da ćemo ponuditi pomoć kao što bismo odgovorili na zahtev bilo koje strane vlade u takvoj situaciji. Na kraju nismo uspeli da im pružimo tu pomoć, uglavnom iz logističkih razloga - rekao je Miler, dodavši da zvanično saučešće povodom smrti iranskog predsednika i drugih zvaničnika ne menja osnovni stav SAD prema iranskom režimu.

Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi takođe je rekao da SAD odbacuju optužbe da su sankcije Vašingtona na isporuku rezervnih delova Iranu mogle dovesti do kvara helikoptera kojim je leteo Raisi i još osam putnika.

- Svaka zemlja, koja god da je, sama snosi odgovornost za osiguravanje bezbednosti i pouzdanosti svoje opreme, uključujući civilnu avijaciju. Tako da je to apsolutno neosnovana optužba u kojoj nema nikakve istine - rekao je on.

S druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je tvrdio da sankcijama u oblasti avio-industrije Vašington svesno izlaže riziku druge zemlje, među kojima i Iran:

- Bivši iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je to već direktno rekao, optužujući SAD da, uvodeći sankcije, koje uključuju zabranu isporuka rezervnih delova za američku avio-tehniku, dovode u opasnost ljudske živote. Amerikanci to negiraju, ali se, u stvari, u drugim zemljama kojima SAD najavljuju sankcije, ne isporučuju rezervni delovi za američku tehniku, uključujući avijacionu - upozorio je Lavrov.

Takođe se polemiše i da li će smrt iranskog predsednika dovesti do zaokreta u politici te zemlje. Do novih predsedničkih izbora u Iranu, zakazanih za 28. jun, dužnost predsednika obavljaće dosadašnji prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokber. Analitičari ocenjuju da, uprkos pogibiji visokih državnika, neće doći do promene kursa u politici zemlje. Mohberovo imenovanje za vršioca dužnosti predsednika moglo bi da znači da bi, zbog njegovog dobrog odnosa sa Iranskom revolucionarnom gardom, ona mogla da ima još veći uticaj u budućnosti, ocenio je na "Iksu" Hamidreza Azizi, politikolog iz Berlinske fondacije za nauku i politiku, preneo je Dojče vele.

- Mi, članovi vlade, koji smo imali čast da služimo ovom voljenom i vernom predsedniku, obavezujemo se našem dragom narodu i vođi da idemo putem ovih mučenika - poručio je ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi.

Kritikovao minut ćutanja

AMBASADOR Izraela u UN Gilad Erdan osudio je Savet bezbednosti UN zbog odavanja pošte iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju. "Dobro ste pročitali, SB UN je odao poštu minutom ćutanja u znak sećanja na masovno ubistvo iranskog predsednika Raisija", rekao je Erdan, preneo je "Tajms of Izrael". Prema njegovim rečima, SB UN se ne trudi da oslobodi izraelske taoce, ali je odao poštu "čoveku koji je odgovoran za smrt hiljada ljudi u Iranu, Izraelu i širom sveta". "Šta je sledeće? Minut ćutanja na godišnjicu Hitlerove smrti?", rekao je Erdan optužujući SB UN da je postao "opasnost za svetski mir".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo