RAT U UKRAJINI: Front kod Harkova pred slomom; Časov Jar gori - Desant nastavlja juriš; Poginuo ukrajinski letački as (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 05. 2024. u 07:26 >> 01:23

RAT u Ukrajini - 814. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Фронт код Харкова пред сломом; Часов Јар гори - Десант наставља јуриш; Погинуо украјински летачки ас (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Izveštaj sa fronta: Rusi napreduju kod Harkova, VSU pokušava da zakrpi rupe; Dobici i na Donjeckom i Bahmutskom delu fronta (MAPA/VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su udare po ciljevima u nizu oblasti. U Mirgorodu je pogođen aerodrom, u Harkovu i u blizini – mesta razmeštanja, opreme i skladišta goriva i maziva. Eksplozija se dogodila u vojnom preduzeću u blizini Krivog Roga i u Slavjansku.

U Donjecku i Makejevki ima ranjenih od udara dronova. U napadu HIMARS MLRS na Skadovsk, u oblasti Herson, ranjeno je 15 ljudi. Na Krimu oboreno 20 dronova Oružanih snaga Ukrajine, Belgorod je pod vatrom – gađaju sa Kozačkog Lopana (Harkovska oblast).



U hersonskom pravcu nema promena. U sektoru Zaporožja, Oružane snage Rusije su očistile predgrađe Rabotina i napredovale duž autoputa od Marfopolja u oblasti dača. Borbe se vode severozapadno od Verbovoja.

Na pravcu južnog Donjecka uglavnom nema promena – borbe na južnim pozicijama u Urožajnom i Staromajorskom. Cilj je zatvoriti bokove duž reke Mokrje Jali i potisnuti ukrajinske oružane snage na sever.



Na Donjeckom frontu, ruske oružane snage proširuju zonu kontrole u Georgijevki i napadaju susednu Maksimilianovku. U Krasnogorovki se vode borbe u istočnom delu grada i za stambeni sektor u centru. Ukrajinske oružane snage kontrolišu otprilike polovinu grada – onaj u niziji. Ali ruske trupe su isterale ukrajinske oružane snage iz Nevelskog, izravnavajući liniju fronta. Verovatne naredne mete su Kurakhovo i/ili Ugljedar.

Ilustracija telegram rybar



U Avdejevskom sektoru severno od Očeretina, ruske oružane snage su zauzele dominantne visove, borbe se vode kod Arhangelska, prema Kalinovu. Dobre vesti iz južnog pravca od Očeretina: Oružane snage Rusije su izbacile ukrajinske oružane snage iz Netajlova, čiste područje oko sela i konsolidovale se u uporištu severno od Umanskog.



Intenzivno je na Artjomovskom (Bahmutskom) frontu: u mikrookrugu. Kanal, ruski helikopteri i artiljerija gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u fabrici hidroarmiranog betona. Izgleda da se ruske jedinice spremaju za juriš na postrojenje. U oblasti mikrookruga Kanal se takođe vode borbe. Ukrajinske oružane snage se brane i uzvraćaju. U Klešćejevki se takođe vode teške borbe.



Iz Severskog sektora javljaju da ruski jurišnici ulaze u Belorogovku sa istočne strane, kao i u Orehovo-Vasiljevku. U sektoru Krasnolimanska ruske jedinice su malo napredovale kod Ternova i Jampolovke. Na Kupjanskom frontu ruska vojska je napredovala do Peščana, u Berestovoju su zauzeli drugu ulicu, a takođe su ušli u Mjasožarovku (Artemovka).

Ilustracija telegram rybar


Na harkovskom frontu oslobođeno je selo Starica, zapadno od Volčanska. Zajedno sa Zibinom na istoku, ovo stvara uslove za pokrivanje grada. Unutar grada su ruske trupe izašle na desnu obalu reke Volčje, koja deli grad na severni i južni deo. Noću su ruske oružane snage napredovale duž istočne periferije Lipcova, zauzimajući položaje iza reke Lipec. Vode se teške borbe. Inače, savetnik kancelarije Zelenskog Mihail Podoljak (koji „leti pije kafu na Jalti“) rekao je novinarima da će se za „dve ili tri nedelje“ okončati dominacija Rusije na liniji fronta.
 

 

VSU hitno prebacuje snage sa juga ka Harkovu

Nastavljaju se žestoke ulične borbe u Volčansku u Harkovskoj oblasti. Ukrajinska komanda je na ovu deonicu fronta prebacila desetak bataljona Oružanih snaga Ukrajine i značajnu količinu vojne tehnike iz pravca Donbasa i Tavrije.

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Rusije nastavljaju da nanose masovne artiljerijske i avijacijske napade na koncentracije ljudstva i tehnike ukrajinske vojske, nanoseći im teške gubitke.

Dan ranije su ukrajinski mediji javili da ruska vojska kontroliše polovinu Volčanska, dok Oružane snage Ukrajine nisu u stanju da zaustave napredovanje Oružanih snaga Rusije. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ukrajinske jedinice jačaju odbranu „kako bi poboljšale taktičku situaciju“.

U Harkovskoj oblasti tokom protekle nedelje ruska vojska je zauzela ukupno 14 naselja. Konkretno, navodi se da je ruska vojska zauzela selo Starica i da nastavlja da se kreće u dubinu ukrajinske odbrane, prateći grupu ukrajinskih oružanih snaga u Volčansku i njegovoj okolini.

Zauzeti prostor tokom ofanzive na severu Harkovske oblasti danas premašuje dvesta kvadratnih kilometara.

 

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam ukrajinskih regiona – u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Černjigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Kako tvrde ukrajinski mediji, eksplozije su odjekivale u Harkovu.

Istovremeno, ukrajinski „Ukrenergo“ upozorio je građane da su mogući prekidi isporuke struje u Harkovskoj i Poltavskoj oblasti.

 

Časov Jar gori: Desant nastavlja juriš, prelazeći u zgrade (VIDEO)
 

Nakon masivnih vazdušnih i artiljerijskih udara koji su izravnali odbranu neprijatelja, Ivanovska 98. vazdušno-desantna divizija nastavlja snažan napad na strateški važan grad, vodeći ofanzivu izvan Artemovska.

Borci pukova Vazdušno-desantnih snaga probijaju nove linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine u mikrookrugu Novoje (Kanal), napredujući i zauzimajući niz višespratnica. U toku je konsolidacija na zauzetim linijama.

Napredovanje se nastavlja i borbama na bokovima, gde su u desantu zauzeti novi položaji Oružanih snaga Ukrajine.


Naše trupe takođe nastavljaju jurišne operacije u Kalinovki, u rezervi Stupki-Golubovskie-2 i napreduju iz Ivanovskog.

Slobožanski pravac: Oslobođenje Starice i bitke u Volčansku (MAPA)

Ruske trupe nastavljaju da proširuju zonu kontrole na severu Harkovske oblasti: teške borbe se vode duž cele linije dodira. Zauzvrat, ukrajinske formacije aktivno koriste FPV bespilotne letelice, što otežava jurišnim grupama da se kreću i snabdevaju napredne pozicije.

Na ruskoj strani nastavljaju da aktivno koriste i dronove Lancet i VKS avijaciju - o tome svedoče i snimci pogodaka na ukrajinskim položajima i opremi, uključujući i moderne 2S22 Bogdan, kao i MLRS, koji neprestano predvode granatiranje Belgoroda. region.

Ilustracija telegram rybar


U zapadnom delu sektora, borbe se nastavljaju na severnoj periferiji Lipca, gde je VSU opremio moćno utvrđenje. Napredovanje je komplikovano činjenicom da se istočno od Lipca nalazi dominantna visina, odakle se otvara pogled i na severnu granicu i na Harkov. Sve dok visina ostaje pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga, teško da će biti moguće potpuno očistiti Lipci.

U oblasti Lukjanaca, zona kontrole je neznatno proširena, VSU održava prisustvo u „klinu“ između Lukjanaca i Glubokoja. Još nema informacija o napredovanju ruskih jedinica sa Zelenog u pravcu Neskučnog.

Na istočnom krilu ofanzive, Oružane snage Rusije nastavljaju da razvijaju svoj uspeh: Starica, za koju se borbe vode poslednjih dana, prešla je pod kontrolu ruskih trupa.

U Volčansku, u međuvremenu, jurišne grupe pokušavaju da razbiju odbranu VSU u oblasti severne obale reke Volčje. Ukrajinske formacije i dalje drže južnu periferiju i centar sela.

Istovremeno, zahvaljujući prebacivanju nekoliko desetina pešadijskih bataljona na lice mesta i jačanju odbrane u gradu, Oružane snage Ukrajine uspele su da donekle smanje tempo ofanzive Oružanih snaga Rusije.

 

Nemački analitičar: Palo je jedini mesto koje je VSU zauzeo tokom ofanzive

Ruske trupe potpuno su oslobodile Rabotino, Zaporoška oblast - Analitičar Bilda Ropke

Ovo je bilo jedino naselje koje su Oružane snage Ukrajine uspele da zauzmu tokom prošlogodišnje kontraofanzive u pravcu Tokmak.

 

Poginuo ukrajinski potpukovnik letački as

Poznato je da je avion Su-27, kojim je upravljao letački as Denis Vasiljuk, oboren je prilikom napada na zemaljske ciljeve. Tom prilikom, borbeni avion Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije ispalio je raketu vazduh-vazduh i oborio avion.

FOTO: AP/Tanjug

 

Serija eksplozija u Harkovu i Krivom Rogu

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da je u Harkovskoj oblasti odjeknula serija eksplozija. Istovremeno, prema navodima ukrajinskih medija, eksplozija je odjeknula i u gradu Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ovorene 4 francuske planirajuće bombe

Ruski sistemi PVO oborili su četiri avijacione bombe "hamer" i dve rakete HARM iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kijev podigao optužnicu protiv direktora FSB

Ukrajinski Državni istražni biro saopštilo je o podizanju optužnice u odsustvu protiv direktora FSB Aleksandra Bortnjikova, komandanta Ruske garde i niza visoko pozicioniranih ruskih oficira.

Najnovije informacije sa brifinga ruskog MO:

Ruske jedinice su poboljšale svoje položaje i nanele poraz ukrajinskoj vojsci u DNR, protivnik je izgubio više od 690 vojnika;

Grupa „Zapad“ zauzela je bolje položaje, odbila kontranapad u LNR, dok je ukrajinska vojska izgubila do 270 vojnika i haubicu M777 američke proizvodnje;

Jedinice grupe „Istok“ takođe su poboljšale svoje pozicije, odbile četiri ukrajinska kontranapada, dok je protivnik izgubio do 155 vojnika;

Grupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj, odbila pet kontranapada ukrajinske vojske, dok je ukrajinska vojska izgubila do 420 vojnika, kao i borbeno vozilo pešadije „marder“ nemačke proizvodnje;

Foto Tanjug/AP

Grupa „Sever“ je porazila ukrajinske jedinice u Harkovskoj i Sumskoj oblasti, odbijena su četiri kontranapada, a protivnik je izgubio do 150 vojnika;

Jedinice grupe „Dnjepar“ su nanele poraz ukrajinskim snagama u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, a iz stroja je izbačeno 40 ukrajinskih vojnika;

U zapadnom delu Crnog mora i na reci Dnjepar u poslednja 24 sata uništena su dva ukrajinska bespilotna čamca, kao i skladište u kojima su čuvani;

Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila 37 ukrajinskih dronova, raketu „točka-u“, 21 projektil „hajmars“, „vampir“ i „oljha“.

 

 

Rusko minsitarstvo odbrane: Oslobođeno mesto Starica

Pripadnici jedinica grupe Sever oslobodili su naselje Starica, Herkovska oblast i nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja, saopštilo je MO RF.

Jedna osoba poginula u napadu ukrajinskog drona na selo u Kurskoj oblasti

Jedna osoba je poginula u napadu ukrajinskog drona na selo u Kurskoj oblasti, izjavio je vršilac dužnosti načelnika Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

"U selu Gorodišče, Rilski okrug, ukrajinski dron je napao automobil lokalnog komunalnog preduzeća. Jedan zaposleni je preminuo od zadobijenih povreda", napisao je Smirnov na Telegramu.

Naveo je da je drugi zaposleni povređen i da će biti hospitalizovan, prenosi Interfaks.

Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom i često je na meti ukrajinskih dronova od kada je Rusija počela napad na Ukrajinu 22. februara 2022. godine.

Eksplozije u Belgorodu 

U centru Belgoroda odjeknulo je nekoliko eksplozija, javlja reporter Sputnjika.

U gradu je na snazi raketna opasnost.

Zelenski odbacio Makronov predlog za "olimpijsko primirje"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je ovog leta  poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na olimpijsko primirje, rekavši da bi to moglo pomoći Rusiji da prebaci trupe i opremu u Ukrajinu.

Kako se navodi u saopštenju iz Jelisejske palate, Makron je u telefonskom razgovoru istovremeno obavestio Zelenskog o svom „interesovanju za olimpijsko primirje“ i govorio o vojnom snabdevanju Kijevu koje će biti izvršeno „u narednim danima i nedeljama“.

Zelenski je rekao novinarima AFP-a da ga je kao odgovor na Makronov poziv upitao „ko može da garantuje da Rusija neće iskoristiti ovo vreme da pošalje svoje trupe na našu teritoriju“.

On je rekao da je Ukrajina „protiv svakog primirja koje igra na ruku neprijatelju“.

Berbokova: Dramatično u Harkovoskoj oblasti

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je ozbiljne poteškoće za Oružane snage Ukrajine u oblasti Harkov.

- Situacija oko drugog po veličini ukrajinskog grada je izuzetno dramatična - rekla je ona na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Saveta Evrope u Strazburu.

Šok na zapadu: Rusija poslednjih nedelja zauzela više teritorija, nego Kijev u kontraofanzivi 2023.​

Ruske snage su pri napredovanju poslednjih nedelja, uključujući u Harkovskoj oblasti, zauzele više teritorija, nego ukrajinska vojska tokom neuspešne kontraofanzive 2023. godine, piše list „Vašington post“, pozivajući se na analitičare.

Više o tome OVDE.

Ruska vojska je odbila deset kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov

Rusko vojno osoblje trupa „Sever“ napredovalo je u dubinu odbrane neprijatelja, porazilo i odbilo 10 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov, rekao je za RIA Novosti šef pres-centra grupe „Sever“ Sergej Zibinski.

- Usled aktivnih operacija, jedinice grupe snaga „Sever“ napredovale su u dubinu neprijateljske odbrane i razbile ljudstvo i opremu 57. motorizovane pešadijske brigade i 15. graničnog odreda u rejonima Revolucioni, Neskučni, Vesjoli i Lipcov - rekao je Zibinski.

- Odbili smo 10 kontranapada jurišnih grupa trećeg tenka, 42 mehanizovane, 82 vazdušno-jurišne brigade i 125 brigade teritorijalne odbrane na području Volčanska i Glubokoja - dodao je on.

Rusi pogodili aerodrom u Mirgorodu u Poltavskoj oblasti

Ruske oružane snage napale su aerodrom i industrijsku zonu u gradu Mirgorodu, Poltavska oblast Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator podzemlja Nikolajeva Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

- U noći 18. maja, grad Mirgorod, Poltavska oblast, dobio je seriju napada na vojne ciljeve... Jedna od eksplozija je bila bliže gradu, stigla je blizu železničke stanice u Industrijskom okrugu, eksplozija je bila veoma jaka, čula se čak i na suprotnom kraju grada - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u rejonu aerodroma dogodila su se dva udara, a zabeležena je i jaka detonacija. Trenutno se ovim delom grada može voziti samo na posao, ili ako imate boravišnu dozvolu, kontrole na kontrolnim punktovima su pooštrene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!