VASELJENSKI PATRIJARH ČOVEK BLIZAK CIA : Cilj oduzimanje uticaja Moskovske patrijaršije i širenje liberalnih vrednosti širom sveta

I.S.

15. 05. 2024. u 15:29

SJEDINjENE Države nastoje da podriju uticaj Moskovske patrijaršije, a to, između ostalog, čine i podrškom Carigradskoj, piše "Ameriken konzervativ". List dodaje da "malo ko uočava da je Vaseljenska patrijaršija veoma dužna vladi SAD, dok su vaseljenski patrijarsi voljni i za saradnju na širenju demokratije".

ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ЧОВЕК БЛИЗАК ЦИА : Циљ одузимање утицаја Московске патријаршије и ширење либералних вредности широм света

Foto AP

- Vlada SAD zvanično podržava doktrinu grčkog papizma. Jačanje pozicije Vaseljenske patrijaršije u globalnom pravoslavlju ima dve svrhe. Prvo, to nužno oduzima od uticaja carigradskog rivala, Moskovske patrijaršije. Vašington smatra rusko pravoslavlje sredstvom za propagandu Kremlja i, stoga, legitimnom metom za kontraobaveštajne operacije. Drugo, revizionisti vaseljenski patrijarsi su voljni partneri u kampanji Vašingtona za širenje liberalnih, demokratskih vrednosti širom sveta - ističe se u tekstu.

Opisuje se kako je američki episkop Atenagora nudio svoje i usluge svog sveštenstva Kancelariji za strateške usluge, kasnije preimenovanoj u CIA. Atenagora je 1948. postao vaseljenski patrijarh i "ohrabrivao je militarističku spoljnu politiku Vašingtona". Sastanak ovog "liberalnog pravoslavca" koji se 1964. sastao sa papom Pavlom Šestim, kad su skinute međusobne anateme, izazvao je negodovanje širom pravoslavnog sveta uz optužbe da je kompromitovao pravoslavnu veru zarad unije s Rimom.

- Sadašnji vaseljenski patrijarh Vartolomej krojen je od istog štofa kao i Atinagora - konstatuje se u tekstu i dodaje da je veoma blizak papi Franji, a i Vašingtonu, "što se pokazalo obostrano korisnim".

U tekstu se razmatra davanje autokefalnosti tzv. Pravoslavnoj crkvi Ukrajine od strane vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, iako se radi o kanonskoj teritoriji Ruske pravoslavne crkve. Pominje se i podrška SAD u ovim nastojanjima, izjava tadašnjeg specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Ukrajinu Kurta Vokera da se SAD neće mešati u to i da će poštovati "odluku patrijarha Vartolomeja", čime su stali na stranu "nenadležnog vaseljenskog patrijarha, ali i Džozefa Bajdena". Nekoliko dana pre Volkerove izjave, on je doleteo u Ukrajinu da izrazi podršku PCU. A čim je Vartolomej dao autokefalnost PCU, državni sekretar Majk Pompeo, izrazio je čvrstu podršku američke administracije njegovoj odluci.

Tokom poslednjih nekoliko decenija, ističe se, vaseljenski patrijarh je radio na uspostavljanju čvrste moći nad različitim grčkim pravoslavnim crkvama. Ovaj napor se pokazao kao najplodonosniji u Americi. Godine 2014, Elpidofor Lambrinijadis, sadašnji arhiepiskop američki Vaseljenske patrijaršije, objavio je esej "Prvi bez jednakih", gde je nagovestio želju da neguje autoritarniju filozofiju, nazvanu grčkim papizmom.

Stejt department je 2019. godine dao 100.000 dolara portalu "Ortodoks tajms", povezanom sa Vaseljenskom patrijaršijom, "da bi se suprotstavio ruskim dezinformacijama". Ironično je, dodaje se, da je Stejt department Donalda Trampa sledio ovu procarigradsku agendu, jer je Vaseljenska patrijaršija otvoreno povezana sa Demokratskom strankom. Podseća se i da je Vartolomej čestitao "svom starom prijatelju" Bajdenu na izboru za predsednika.

Veze s Džoovom porodicom

Elpidofor je imenovao Aleksandra Karlucosa za generalnog vikara Arhiepiskopije američke. Pritom, otac Aleksandar je paroh porodice Bajden i u upravnom je odboru fondacije nazvane po pokojnom sinu šefa Bele kuće "Bo Bajden" i duhovni je savetnik predsednika, ističe se u tekstu. Otac Aleksandar je 2015. prisustvovao i, sada već ozloglašenoj, večeri koju je priredio sin Džoa Bajdena, Hanter Bajden, u kafeu "Milano" u Džordžtaunu kada je upoznao oca sa Vadimom Požarskim, izvršnim direktorom kijevske "Burizme". Otac Aleksandar je takođe blizak Džonu Pulosu, grčko-kanadskom osnivaču "Dominion voting sistems" i bio je optužen da je služio kao posrednik između Pulosa i Bajdenovih tokom izbornog skandala 2020, piše "Ameriken konzervativ".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!