SNAŽNA PORUKA KINESKOG PREDSEDNIKA IZ PARIZA: Istorija je pokazala da se konflikti rešavaju samo pregovorima

Kina nije izazvala krizu, niti je njen sastavni deo. Ali, nismo sedeli skrštenih ruku, radeći na miru. Protivimo se tome da se kriza koristi da bi se krivica svalila na određenu zemlju, da bi se zatamnela slika o njoj i podstakao novi Hladni rat. Istorija je pokazala da konflikti mogu da se reše samo pregovorima. Pozivamo zanteresovane strane da ponovo uspostave dijalog. Treba okupiti sve strane na ravnopravnoj osnovi.

СНАЖНА ПОРУКА КИНЕСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ИЗ ПАРИЗА: Историја је показала да се конфликти решавају само преговорима

FOTO: Tanjug/AP

To je, povodom ukrajinsko-ruskog konflikta, pozivajući na međunarodnu mirovnu konferenciju, poručio kineski predsednik Si Đinping, posle razgovora u Jelisejskoj palati s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji ga je primio uz najveće počasti. Dve zemlje su tom prilikom, zvanično obeležavajući jubilej 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, konsolidovale strateško partnrestvo u mnogobrojnim oblastima.

Si Đinping je povodom palestinsko-izraelskog konflikta kazao da ova tragedija proziva savest čovečanstva, pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje, da se odmah uspostavi potpuni i trajni prekid vatre u Gazi, kao i da se podrži punopravno članstvo Palestine u UN i da se ponovo pokrene inicijativa o dve države. Zajedno sa svojim domaćinom Emanuelom Makronom kineski predsednik je pozvao na opšte primirje u svetu tokom predstojećih Olimpijskih igara u Parizu.

- Međunarodna situacija veoma jasno, više nego ikada, zahteva evropsko-kineski dijalog – poručio je Makron, ističući da je povodom dve glavne svetske krize, u Ukrajini i na Bliskom istoku, ova saradnja odlučujuća. Makron se zahvalio Kini na angažmanu da se uzdrži od prodaje oružja Rusiji, istakavši da izgrađeno evropsko-kinesko poverenje treba iskoristiti za delovanje na stabilnosti u svetu.

- Delimo sa Kinom, kao stalnom članicom SB UN, istu želju da sačuvamo okvir Povelje UN koji utvrđuje princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja – kazao je Makron, istakavši da bez sigurne Ukrajine nema bezbedne Evrope i ponovio: - Nismo u ratu protiv Rusije ni protiv ruskog naroda.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, koja je učestvovala na razgovorima u Jeliseju, izjavila je da EU računa na to da će Kina da izvrši pritisak na Rusiju da prekine "agresivni rat" protiv Ukrajine:

- Predsednik Si je igrao važnu ulogu u deeskalaciji neodgovornih nuklearnih pretnji Rusije i uverena sam da će nastaviti to da čini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom