CIA IZVODI DRŽAVNI UDAR U GRUZIJI Opasne reči Skota Ritera: Isti scenario se priprema i za Moskvu

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 05. 2024. u 12:46

AMERIČKA Centralna obaveštajna agencija želi da izvrši državni udar u Gruziji, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu novinaru i političkom analitičaru Garlandu Niksonu, prenosi "RIA Novosti".

ЦИА ИЗВОДИ ДРЖАВНИ УДАР У ГРУЗИЈИ Опасне речи Скота Ритера: Исти сценарио се припрема и за Москву

foto:AP

- Nemiri u Gruziji će nastaviti da eskaliraju. Nasilje će se nastaviti tokom leta i jeseni. Ideja je da se partija 'Gruzijski san' dovede do kolapsa, kako bi na izborima u oktobru provokatori CIA izbili na vrh. Sada bukvalno uživo gledamo državni udar koji CIA pokušava da izvede - smatra Riter.

Kako je ovaj stručnjak primetio, policija postupa oprezno u slučaju masovnih demonstracija koje su usledile ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju posle usvajanja predloga zakona o stranim agentima. 

Ipak, kamenovanje bi moglo da dovede do eskalacije sukoba, predviđa Riter.

Prema rečima bivšeg američkog obaveštajca, CIA sanja da isti scenario sprovede u Moskvi.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. usvojio u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u glavnom gradu zemlje počeli masovni protesti koje je policija morala da rastera. Vlasti su kasnije povukle dokument.

Dana 3. aprila 2024, vladajuća partija 'Gruzijski san', ponovo je predstavila kontroverzni zakon pod nazivom "O transparentnosti stranog uticaja". Objasnili su da se sada umesto termina "agent stranog uticaja" u tekstu koristi reč "organizacija koja ostvaruje interese strane sile", a da je ostatak sadržaja ostao isti.

Parlament ga je 1. maja usvojio u drugom čitanju.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TO SU BESMISLICE, NE TREBA IM TO: Taker Karlson o tvrdnjama da Rusija planira da napadne Evropu