ERDOGAN SE CENJKAO I DOBIO: Turski lider obećao Švedskoj NATO ako Ankara uđe u EU

I. Stanojević

12. 07. 2023. u 16:31

NADA da će, prihvatanjem kandidature Švedske za NATO, dobiti "kredit" za ulazak Ankare u EU, na koji čeka pola veka, i time učvrstiti bezbednost zemlje, ubedili su turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se iznenada predomisli i podigne rampu za proširenje Alijanse. Imalo je, istina, komentarišu svetski mediji, tu udela i ubeđivanje šefa Bele kuće, Džozefa Bajdena, ali uz navodni zahtev Erdogana američkom kolegi da pojača pritisak na Brisel da prihvati Tursku u svoje okrilje.

ЕРДОГАН СЕ ЦЕЊКАО И ДОБИО: Турски лидер обећао Шведској НАТО ако Анкара уђе у ЕУ

Tanjug

- Turska već više od 50 godina čeka pred vratima EU, a skoro sve članice NATO su sada i članice Unije - kazao je Erdogan, obraćajući se novinarima. - Pozivam, zato, zemlje koje su držale Tursku da čeka na briselskim vratima da nam otvore put za članstvo.

Turski lider promenio je mišljenje bukvalno u minut do 12, kad su svi okupljeni na samitu NATO u litvanskoj prestonici Vilnjusu, već skoro digli ruke od ideje da će Stokholm u skorije vreme dobiti zeleno svetlo od Ankare. No, Erdogan se postarao da napravi filmsku atmosferu, pa su delegacije imale utisak da im se pred očima odmotava akcioni scenario.

- Spreman sam da radim sa Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanja u evroatlantskoj oblasti. Radujem se što ću poželeti dobrodošlicu Švedskoj kao 32. članici Alijanse - poručio je Bajden, ističući zadovoljstvo razvojem događaja, baš kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je ocenio da "je Turska pristala da ide napred".

Švedski premijer Ulf Kristerson je kazao da je "veoma srećan" i dodao da je "ovo dobar dan za Švedsku". Istakao je, pritom, da će Švedska učiniti sve što može da pomogne Turskoj na njenom putu ka EU.

Švedska je više od 200 godina bila vojno neutralna, ali je maja 2022. godine podnela zahtev za članstvo u NATO u želji da poboljša bezbednost u severnoj Evropi posle početka ruske operacije u Ukrajini. Turska je, međutim, od prošle godine kočila njen prijem u NATO, optužujući Stokholm da pruža utočište kurdskim aktivistima koje Ankara smatra "teroristima". Nova komplikacija nastala je prošlog meseca, kada je javno spaljen Kuran u Stokholmu, na veliki muslimanski praznik.

Erdogan je kritikovao Švedsku što je dozvolila protest i rekao da švedske vlasti moraju da se bore protiv islamofobije. U zajedničkom saopštenju navodi se sada da će Turska i Švedska blisko sarađivati na "kontraterorističkoj koordinaciji".

PESKOV: RAZUMEMO I SARAđUJEMO

MOSKVA veoma dobro razume posvećenost Ankare obavezama prema NATO, ali i sarađuje sa Turskom u raznim pravcima, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Turska je članica NATO i ima svoje obaveze kojih se pridržava. To nikada nije bilo tajna za nas i nismo imali iluzija o tome. Tako se odnosimo prema odluci Ankare, s tim u vezi sve razumemo veoma dobro", kazao je Peskov i dodao da RF i Turska imaju nesuglasice i Kremlj ih ne krije. "Postoji, međutim, i onaj deo odnosa koji apsolutno odgovara interesima naše dve zemlje, koji su važni za nas i za tursku stranu", istakao je Peskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!