TRZAVICE NA RELACIJI ZAGREB-BUDIMPEŠTA: Hrvatski ambasador u Mađarskoj pozvan na razgovor

Novosti online

25. 10. 2024. u 21:50

MAĐARSKO ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas hrvatskog ambasadora u Budimpešti na razgovor zbog nedavnih komentara hrvatskog ministra odbrane Ivana Anušića, koji je rekao da bi odbijanje Hrvatske da podrži međunarodni plan pomoći i obuke za Ukrajinu učinilo tu zemlju "sličnoj Mađarskoj".

ТРЗАВИЦЕ НА РЕЛАЦИЈИ ЗАГРЕБ-БУДИМПЕШТА: Хрватски амбасадор у Мађарској позван на разговор

FOTO: EPA

Hrvatskog ambasadora u Mađarskoj Mladena Andrlića primio je u ministarstvu zamenik državnog sekretara zaduženog za region.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da Budimpešta teži najboljim mogućim odnosima sa svim svojim susedima, uključujući Hrvatsku, prenosi MTI.

- I upravo zbog toga je iznenađujuće da je hrvatski ministar odbrane očigledno izabrao novu 'sportsku' disciplinu koja vređa Mađare. Nije bilo prethodnih incidenata zbog čega smo ignorisali njegovu prvu primedbu, ali neću ignorisati drugu - rekao je Sijarto.

Dodao je da sa sa poštovanjem moli hrvatsku vladu da ne uvlači Mađarsku u svoje unutrašnje političke rasprave sa svojim predsednikom.

- Nemamo ništa s tim debatama između hrvatske vlade i predsednika. Oni to treba da reše među sobom i ne bi trebalo da vređaju Mađarsku u sklopu te priče - rekao je on.

Sijarto se osvrnuo i na odbijanje hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da odobri predlog vlade za učešće Hrvatske u koordinisanom planu bezbednosne pomoći i obuke za Ukrajinu, koji je odobren na ovogodišnjem NATO samitu.

BONUS VIDEO: VUČIĆA I ORBANA DOČEKALO VIŠE OD 5.000 LjUDI NA HORGOŠU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOPIRA ĐOKOVIĆA U SVEMU: Očajnički potez italijanskog tenisera, ali u jednoj stvari nikad neće moći biti Novak (VIDEO)