UKRASNI SANDUCI, PEČAT KREATIVNO UREĐENOG PROSTORA Moderno lice starinskih škrinja

Bojana Jovanović

01. 03. 2024. u 17:39

Drveni, metalni, mesingani, od ratana, pruća, pa i srebra ili zlata, ukrasni sanduci postali su neizostavan detalj svakog doma za koji se može reći da je opremljen sa stilom.

УКРАСНИ САНДУЦИ, ПЕЧАТ КРЕАТИВНО УРЕЂЕНОГ ПРОСТОРА   Модерно лице старинских шкриња

Foto Shutterstock

Nekada su iza svojih reza čuvali sakriveno blago, a danas se u njima može naći šta god poželite – izbor je na vama. Jednostavno je. Za početak, odlučite se u koji deo stana ćete postaviti sanduk, zatim razmislite o njegovom obliku, veličini, dizajnu, pa se u mašti poigrajte sa šarama koje biste poželeli da ga oslikavaju i na kraju kupite ili napravite, modifikujući postojeći, upravo takav kakav sanjate.

Poslednjih godina moguće ih je kupiti u prodavnicama nameštaja, sa prefiksom "vintidž". Većina njih je patiniranjem "stekla" rustičan izgled, pa deluju kao vekovima stari čuvari hiljadu i jedne tajne prethodnih vlasnika i generacija. Jedni su ofarbani tako da imate utisak da su prašnjavi, drugi su brižljivo izrezbareni u vizantijsko plavoj i zlatnoj boji, treći "okićeni" naslikanim cvećem, četvrti lakiranjem dovedeni do visokog sjaja... Pojedini su potpuno jednostavni, bez ikakvih detalja. Izgledaju kao velike transportne kutije, osigurani samo starinskim katancem.

Bilo da ih koristite kao ukras u prostoru, bilo da imaju upotrebnu vrednost poput one da u njih slažete posteljinu, knjige, nakit, sitnice koje život znače, katkad hleb ili čajne kolačiće, ili da u njih zaključavate svoje šapatom izrečene želje, sanduci su veoma zahvalan komad nameštaja za uklapanje u enterijer. Uz to, lako se, po potrebi, mogu prebaciti iz prostorije u prostoriju, čime će joj promeniti kompletan izgled za tren oka. Takođe, lako možete da ih pretvorite i u prostor za sedenje, tako što ćete duž njihovog poklopca poređati udobne jastučiće u odgovarajućoj boji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I TENISERI SU ZATEČENI: Francuz potezom oduševio publiku (VIDEO)