MANJE PRIJAVA NEGO LANE: Kandidati konkurisali na više fakulteta

B.B.

24. 06. 2024. u 13:06

ZA na fakultete Univerziteta u Beogradu u junskom roku se prijavilo ukupno 16.735 kandidata, a konkursom su predviđena 15.283 mesta za brucoše, saopštila je ova visokoškolska ustanova.

МАЊЕ ПРИЈАВА НЕГО ЛАНЕ: Кандидати конкурисали на више факултета

Foto: I.Marinković

Prema rečima Dejana Filipovića, prorektora za nastavu na Univerzitetu u Beogradu, ima ukupno 25.520 prijava, što znači da su se mnogi kandidati opredelili da konkurišu na dva ili više studijskih programa u okviru istog fakulteta.

- Odziv je slabiji nego prošle godine ali, generalno, to ne mora ništa da znači jer smo pre dve godine imali situaciju da je malo kandidata odustalo od upisa nakon rangiranja - kaže Filopović. - Neki su prešli na druge studijske programe na istom fakultetu ili su se upisali na neki drugi fakultet u okviru dodatnog roka. Važniji je podatak koliko će studenata upisati fakultete, što ćemo znati za dve nedelje.

Fakulteti su imali rok do danas da istaknu rang-liste prijavljenih kandidata i izbodovanih na osnovu uspeha u srednjoj školi, a od danas do 28. juna predviđeno je održavanje prijemnih ispita, prema rasporedu koji objavljuju visokoškolske ustanove.

Kada je reč o interesovanju svršenih srednjoškolaca, prorektor kaže da ove godine nema iznenađenja u odnosu na prošlogodišnje prijave.

- Ako govorimo o fakultetima najveće interesovanje je za FON sa 2.053 prijavljena kandidata. U odnosu na predviđen broj mesta, posle FON-a najveće interesovanje je na Stomatološkom, Arhitektonskom, Medicinskom i ETF-u - navodi Filipović nezvanične podatke iz informacionog sistema Univerziteta, uz napomenu da nisu još svi fakulteti ažurirali podatke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO