KAD LUTAK STIGNE IZ BUDUĆNOSTI: Od danas na sceni Omladinskog pozorišta Dadov novo čitanje "Pinokija"

V.STRUGAR

23. 10. 2024. u 15:45

KROZ školu glume i govora Omladinskog pozorišta Dadov prošli su mnogi od, danas, najpopularnijih glumaca naše scene: Vanja Ejdus, Milan Marić, Miloš Biković, Brankica Sebastijanović, Tamara Dragičević - samo su neki od njih. Danas će neki novi klinci pokazati šta su naučili i to na premijernom izvođenju "Pinokija" u režiji Milana Bogdanovića.

КАД ЛУТАК СТИГНЕ ИЗ БУДУЋНОСТИ:  Од данас на сцени Омладинског позоришта Дадов ново читање Пинокија

foto Dadov

Poznatu bajku Karla Kolodija dramatizovala je Stanislava Veljašević, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu. Reditelj Bogdanović navodi da je poznatu priču želeo da postavi kroz prizmu coming of age žanra.

- Radnja drame smeštena je u blisku budućnost, u svetu koji se deli na grad i podzemlje, na poželjne i nepoželjne. Priča prati Pinokija i njegovu grupu prijatelja koji žele da se pobune protiv sistema. Inspirisani njegovim starijim bratom, vođom revolucije, pokušavaju da promene svet. Pinokio se istovremeno suočava sa pitanjem: šta znači "dobar"? Ovo je priča o odrastanju, o preispitivanju sopstvenih uverenja i potrazi za smislom u svetu koji se menja brže nego što smo u stanju da razumemo. Ispunjenjem normi Pinokio na kraju postaje pravi dečak. Ali šta ako Pinokio ne želi da bude "pravi dečak"? - pita se Bogdanović.

foto Dadov

Milan Marić u predstavi Dadova "Društvo mrtvih pesnika"

Ovo je treća od četiri planirane premijere u kalendarskoj godini, a prethodile su joj "Hrabra hajdučica" (po motivima bajke "Mulan") i "Šešir profesora Koste Vujića" Milovana Vitezovića. Poslednja, četvrta planirana je za 23. decembar i reč je o "Galebu" Džonatana Livingstona.

- Škola glume i govora jedina je takve vrste u zemlji: ima čak deset profesora sa FDU. Kroz nju godišnje prođe više od 500 dece i u, zaista, metodološki najozbiljnijem radu sa mladima - objašnjava Vladimir Mijović, direktor Dadova. - Tokom ove sezone postavljamo samo dramske tekstove studenata FDU kao adaptaciju raznih poznatih predložaka. U predstavama glume deca do 18 godina, a ostali saradnici (reditelj, kostimograf, scenograf) su profesionalci.

foto Dadov

Tamara Dragičević i jelena Velkovska u "Internatu" Dadova

Tako su prošle godine u Dadovu rediteljski trag ostavili Kokan Mladenović, Đorđe Marković, Marko Čelebić, Mihajlo Laptošević...

- Naša filozofija je da mladim ljudima što više približimo sve faze rada u pozorištu. U školi ne uče samo glumu već i dikciju, scenske borbe, pokret, akrobatiku, režiju. Prave se audicije za svaku predstavu i rade se uvek dve podele - ističe Mijović. - Ovog puta na sceni će se naći njih dvadeset petoro. Inače, škola se održava vikendom, u dva semestra. Sada su prvi ciklus držali Đorđe Marković i Mihajlo Laptošević, drugi Darjan Mihajlović i Milica Janketić, dok je završni deo nastave pripao Srđanu J. Karanoviću, Kokanu Mladenoviću i Radovanu Kneževiću.

Autorska ekipa

REDITELj Milan Bogdanović rođen je u Banjaluci 2001. godine. Student je četvrte godine pozorišne i radio-režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Alise Stojanović.

Scenografija i kostimi za predstavu "Pinokio" delo su Doroteje Jonov i Zorane Rabrenović, scenski govor uradio je Đorđe Marković, a autor plakata je Danilo Mlađenović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO U ARGENTINI: Traži se karta više za meč Đokovića i Del Potra