TITRAJI SOPSTVENE PRIRODE: Izložbom "Sećanje - Zapisi iz prirode" obeležena godišnjica smrti Ratka Lalića (1944- 2023)

M.A.K.

24. 09. 2024. u 18:15

GODIŠNjICA smrti slikara Ratka Lalića (1944 - 2023), obeležena je otvaranjem izložbe "Sećanje - Zapisi iz prirode", u beogradskoj galeriji "Sanjaj".

ТИТРАЈИ СОПСТВЕНЕ ПРИРОДЕ: Изложбом Сећање - Записи из природе обележена годишњица смрти Ратка Лалића (1944- 2023)

Foto Privatna arhiva

Autor postavke, na kojoj je prvi put pred publikom većina od 15 radova, nastalih u poslednje dve godine, je umetnikov sin Vladimir Lalić.

Rođen 6. februara 1944. godine u Dolipolju, kod Visokog, Lalić je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu i postdiplomske studije završio 1975. u klasi Stojana Ćelića. Izlagao je na 73 samostalne i na više od 250 kolektivnih izložbi, u zemlji i svetu. Dobitnik je velikog broja priznanja, među kojima su Velika nagrada "Beta i Rista Vukanović" FLU, Oktobarska nagrada grada Beograda, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva za doprinos slikarstvu i godišnja nagrada Društva likovnih umetnika Visokog.

O stvaralaštvu Ratka Lalića pisali su mnogi domaći i strani likovni kritičari, kao što su Stojan Ćelić, Đorđe Kadijević, Živojin Pavlović, Vladimir Maleković, Ameli Notomb, Aleksander Basin, Mr Azra Begić i Sava Stepanov, koji je u monografiji o ovom umetniku naveo:

- Svi Lalićevi naslikani prizori su umetnikove autentične autobiografske beleške. On slika motive koje je video i kojih se seća, pejzaže koje istinski duboko doživi. Zbog toga nema žurbe. Zbog toga je Lalić "odabrao" metode slikanja starih majstora. On se revnosno bavi podslikavanjem i pripremanjem određenih partija za puno bojeno dejstvo. Nanoseći sloj po sloj boje, slikar se sistematski unosi u svoju pikturalnu tvorevinu, verifikuje titraje sopstvene prirode, infiltrira slojeve vlastitih osećanja i senzibilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)