MILOSRĐEM PROTIV ZLA : U Galeriji Matice srpske nesavakidašnja izložba slika Alfonsa Muhe i Predraga Đakovića (FOTO)

J. S.

21. 09. 2024. u 09:55

U Galeriji Matice otvorena je izložba "Molitva kao Milosrđe", koja je spojila čuvenog češkog slikara Alfonsa Muhu, jednog od najzanačnijih predstavnika pokreta Art Nuvo, i srpskog umetnika Predraga Đakovića, koji trenutno živi i stvara u Pragu.

МИЛОСРЂЕМ ПРОТИВ ЗЛА  :  У Галерији Матице српске несавакидашња изложба  слика Алфонса Мухе и Предрага Ђаковића (ФОТО)

Foto /GMS

Ova postavka,koju će poštovaoci umetnosti moći da pogledaju do 17.novembra, predstavlja svojevrstan dijalog između umetničkih dela dva slikara iz različitih epoha: Muhe (1860–1939), koji je delovao u drugoj polovini 19. veka i prvoj polovini 20. veka, i Đakovića (1964), savremenog stvaraoca.

  Pred našom publikom je tako prvi put monumentalno delo Alfonsa Muhe Milosrđe – Charitas iz 1886. godine (154h451 cm) uz tri njegova crteža iz zrele faze stvaralaštva, pozajmljena iz privatnih zbirki čeških kolekcionara. 

Predstavljeno je i devet kompozicija Predraga Đakovića izvedenih u različitim materijalima, inspirisanih Muhinim delima. Kompozicija Predraga Đakovića izvedenih u različitim materijalima, zajedno sa radovima Alfonsa Muhe iz zrele faze stvaralaštva, tumače na savremen način tragediju naše civilizacije u uskomešanom istorijskom toku.

Na svečanom otvaranju govorili su  dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Danilo Vuksanović, pomoćnikupravnika GMS i kustos izložbe, Lordan Zafranović, režiser, Predrag Đaković,umetnik i Nj. E. gospodin Jan Bondi, amabsador Češke Republike u Srbiji.

   -Odlučili smo da predstavimo poređenje, izabrali smo evropskog umetnika češkog porekla Alfonsa Muha i njegovo čuveno delo Milosrđe koje do sada nikada nije viđeno kod nas i nije izlagano u javnosti budući da pripada jednoj privatnoj kolekciji. Uporedili smo ga i stavili u dijalog stvaralaštvo srpskog slikara koji već 40 godina živi i stvara uPragu, a zapravo je potekao iz našeg Novog Sada – rekla je upravnica GMS.

Po rečima kustisa Dr Danila Vuksanovića „slika Milosrđe ima zanimljivu istoriju, kao i simboliku i ono što se nalazi u njenom centralnom delu – taj crveni krst iza žene u belom, poslužio je Peđi Đakoviću da ostvari čitav ovaj ciklus kojise nalazi na ovoj izložbi".

Slavni filmski reditelj Lordan Zafranović istakao je  oduševljenje  izložbom  „zbog koje  drhtim a koja prikazuje raskošnost zla" .

   -Naš osećaj,  Peđe Đakovića i moj, je da se zlo može ponoviti, možda u još gorom obliku, pa smo dali sav svoj talenat da upozorimo na to. -rekao je Zafranović.

Đaković je uputio reči hvale Galeriji Matice srpske i zahvalio svom prijatelju iz Praga Martinu Šetini koji je mnogo doprineo da ova izložba doputuje u Novi Sad.

Postavku je otvorenom proglasio Njegova ekselencija Jan Bondi, ambasador Češke Republike u Beogradu, rekao je da obe naše države mogu da budu ponosne na ovu izložbu.

Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih
predavanja petkom u 19.00 sati, kustoskih vođenja vikendom u 13.00 i 17.00 sati i
kreativnih radionica subotom za decu i tinejdžere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!