ZAVESU PODIŽE "P(J)EŠČANIK": Predstava u režiji Jasmine Venčanski Kujundžić na Sceni "Petar Kralj"

V.V.S.

08. 08. 2024. u 15:08

ATELjE 212 otvara vrata publici gostovanjem predstave "P(j)eščanik", nastale u saradnji Umetnička organizacije "Maksimum" (Hrvatska) i Kulturni centar Pančevo - 13.septembra na Sceni "Petar Kralj".

ЗАВЕСУ ПОДИЖЕ П(Ј)ЕШЧАНИК: Представа у режији Јасмине Венчански Кујунџић на Сцени Петар Краљ

foto Promo

Ovaj dramski tekst bavi se pitanjem koliko smo zagađeni predrasudama i uobraziljama "upisanim" kroz školovanje i odrastanje u određenoj zemlji, kao i da li možemo da se ikada do kraja oslobodimo balasta prošlosti na prostoru i danas prisutnog antagonizma. Postavlja se i dilema da li je to jedino moguće kroz ljubav prema onom bliskom (a opet različitom), prema činjenici da je ovaj tekst neprevodiv na bilo koji jezik osim na ovaj naš. Jedino mi, osuđeni na ovu "geo karmu" možemo osetiti nijanse, uvideti da Žena govori hrvatskim, Muškarac srpskim jezikom i da se oni savršeno razumeju. Te su nijanse dragocene i u prirodnoj su suprotnosti s nametnutom netrpeljivošću prema susedima.

Premijera je bila u maju ove godine, na sceni Kulturnog centra Pančevo, u okviru 21. Bijenala umetnosti "Ispiranje".

Autori su Neva Likić i Viktor Radonjić, rediteljka je Jasmina Venčanski Kujundžić, a igraju Jelena Đulvezan Milković, Miloš Lazarov, Zoran Ratković, Katarina Krunić, Andrija Žuža i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S