MRAČNA STRANA RIMSKE ISTORIJE: Gostovanje Muzeja grada Skoplja u Narodnom muzeju Srbije

M.A.K.

03. 07. 2024. u 07:15

MASOVNA grobnice sa ostacimo oko dve stotine ljudi otkrivena na jugoistočnoj nekropoli Skupi, najvećeg rimskog grada u Severnoj Makedoniji, jedinog sa statusom kolonije i jednog od najvećih rimskih gradova na Balkanu, tema je izložbe sa kojom Muzej grada Skoplja od danas gostuje u Narodnom muzeju Srbije.

МРАЧНА СТРАНА РИМСКЕ ИСТОРИЈЕ: Гостовање Музеја града Скопља у Народном музеју Србије

Foto Muzej grada Skoplja

Tako postavka "Jedna slika mračne strane rimske istorije. Skupi - masovna grobnica", koja će pred beogradskom publikom, u Maloj sali zdanja na Trgu republike, biti do 11. avgusta, predstavlja multimedijalni prikaz ovog nesvakidašnjeg otkrića.

Rezultati antropoloških i forenzičko-antropoloških analiza pokazali su da su u ovoj masovnoj grobnici sahranjeni muškarci koji su nasilno bili usmrćeni. Značajan broj njih je nastradao odrubljivanjem glave. Njihovi ostaci bacani su u rov nepravilnog oblika. Pokojnici su bili nemarno postavljeni, zbijeno ređani u nekoliko redova, položeni na jedno do dva nivoa sa različitim pravcem postavljanja. Ta grobnica za masovno sahranjivanje se nije uklapala u važeće rimske pravne propise, pogrebne rituale i verovanja, prema kojima pokojnik treba da dobije sopstveni grob.

Foto Muzej grada Skoplja

Lokalitet Skupi

Pogrebni rov se nalazio na južnoj periferiji nekropole, gde postoji prirodna depresija tla, koja je u antici bila u funkciji otvorene deponije za skladištenje otpada. Pretpostavlja se da su pokojnici bili sahranjeni goli, ili čak sa minimalnim delovima odeće od organskog materijala koji se nije očuvao. Kod značajnog broja njih je primećeno vezivanje ruku, kao i nogu, dok je veliki broj skeleta imao neprirodan položaj lobanje, što, opet, ukazuje na dekapitaciju.

Pionirski poduhvat

ZBOG paralelne primene arheologije, fizičke i forenzičke antropologije, nevedeno istraživanje predstavlja pionirski poduhvat na našim prostorima, ističe snje u najavi postavke:

-S druge strane, multimedijalni pristup u realizaciji izložbe uz primenu nekoliko klasičnih i savremenih umetničkih disciplina takođe predstavlja inovaciju u makedonskoj muzeologiji, posebno kada je reč o predstavljanju arheoloških otkrića.

Istraživanje grobnice i realizacija izložbe rezultat su sveobuhvatnog rada multidisciplinarnog tima iz Muzeja grada Skoplja, Arheološkog muzeja Makedonije i Instituta za sudsku medicinu, kriminologiju i medicinsku stomatologiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!