PREMIJERA "SVJEDOKA": Film o stradanju srpskog naroda i izuzetnom pregalaštvu dr Zorana Stankovića 3.jula u Banjaluci

V.V.S.

01. 07. 2024. u 18:09

ISTORIJSKO-dokumentarni film "Svjedok" o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije, premijerno će biti emitovan u sredu, 3. jula, u banjalučkom bioskopu "Palas".

ПРЕМИЈЕРА СВЈЕДОКА: Филм о страдању српског народа и изузетном прегалаштву др Зорана Станковића 3.јула у Бањалуци

foto Promo

Posle prve projekcije film će videti publika i u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije, a realizovan je u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Inače, "Svjedok" (autora Denisa Bojića) bio je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svedočanstvima specijaliste sudske medicine Zorana Stankovića, koji je preminuo pred sam početak snimanja filma. Posle smrti dr Stankovića, izuzetnog posvećenika čijom zaslugom su sačuvani mnogi tragovi o zločinima, film je promenio formu, ali ne i suštinu - "ogoljenu i surovu istinu o stradanju Srba prikazanu kroz ratni put i istorijski portret doktora Stankovića" - navedeno je u saopštenju.

Dr Zoran Stanković obradio je više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obavio obdukciju više od 7.500 žrtava, postajući na taj način jedinstven primer čoveka koji je na ovakav način svedočio o razmerama stradanja srpskog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor