"GUŽVANE" I DRUGE SLIKE: Uvid u opus Miodraga Ristića u Kući legata

M. Kralj

29. 05. 2024. u 20:03

RETROSPEKTIVA Miodraga Ristića, pod imenom "Slika u prostoru, prostor u slici", biće otvorena u četvrtak 30. maja u 19 časova u Kuću legata.

ГУЖВАНЕ И ДРУГЕ СЛИКЕ: Увид у опус Миодрага Ристића у Кући легата

Foto A.Prilinčević

Ovaj umetnik rođen u Sarajevu 1952. godine, koji je završio beogradski Fakultet likovnih umetnosti do sada je imao 15 samostalnih i učestvovao na više od 50 grupnih izložbi.

- "Izgužvani" aliminijum je njegova podloga za rad, reljef bez rama, metalna masa u prostoru, oblikovana u formu slike za zid - primećuje u tekstu koji prati postavku istoričarka umetnosti Dragica Vuković. Na toj podlozi Ristić radi svoj eksperiment sa bojom, ispituje materijal i nastale površine. Način na koji nanosi boju je raznolik: špricanjem, polivanjem, ispitivanjima međusobnih komplementarnosti bojenih površina, najčešće osnovnih boja, toplih i hladnih, a ponekad površinu peskira.

Za istoričarku umetnosti Oliveru Vukotić, Ristićeva najranija slikarska ostvarenja, koje zove "gužvane slike", opštim utiskom asociraju na prizore akcionog slikarstva:

-Uzburkana ravan dela i naneti bojeni mlazevi metafora su kretanja koji je kontinuum u celokupom Ristićevom opusu. Njegovo opredmećenje u ovim oprostorenim slikama, ili kasnije nastalim radovima,je u svakom elementu koji čini ekpresiju dela: gestu, boji, linearnim teksturama, fakturi podloge...- zaključuje Vukotićeva.

Izložba će trajati do 30. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!