SVETSKA PROZA: U mreži LJose, Aljendeove, Kinga...

V. N.

17. 10. 2024. u 05:00

SJAJNA knjiga kojoj ćemo se hiljadu puta vraćati, piše njen prevodilac Jovica Aćin u recenziji knjige Emila Siorana "Silogizmi gorčine", koju je objavio KOV.

СВЕТСКА ПРОЗА: У мрежи Љосе, Аљендеове, Кинга...

Ilustracija Tošo Borković

Izdanja "Štrika" za Beogradski sajam su "Moj brat" Džamejke Kinkejd, snažna refleksija o složenom odnosu s mlađim bratom Devonom, kao i autoritarnom figurom majke - tom gotovo opsesivnom temom ove američke spisateljice karipskog porekla. Kod istog izdavača mogu se naći i "Animal triste" nemačke autorke Monike Maron, "Enola Holms:

Slučaj levoruke ledi" Nensi Springer, veličanstveni memoarski roman "Stari bunar" Magde Sabo, "Glumica" En Enrajt, "Da li je majka mrtva" Vigdis Jurt i "Stid" nobelovke Ani Erno.

"Kontrast" je objavio "Krvavi meridijan", remek-delo Kormaka Makartija, nekoliko kultnih dela jugoslovenskih dela i autora, a "Kosmos" takođe nudi izdanja važnih stranih i pisaca iz regiona - poput nagrađivane španske književnice Nađad el Haćmi i romana "U ponedeljak će nas voleti" te čileanske autorke Isabel Aljende i njenog poslednjeg romana "Vetar pronosi moje ime".

Edicija "Opstanak" izdavačke kuće "Klio" predstavlja knjigu Džejsona Hikela "Manje je više", koja poziva na odustajanje od kapitalističkog imperativa stalnog rasta ekonomije.

Ista kuća objavila je i delo "Istorija prosvetiteljstva" Volfganga Šmalea, delo Izabel Vinsent "Tela i duše", izmenjeno i dopunjeno izdanje kapitalne "Estetike filma", a premijerno upoznaje domaću publiku i sa književnicom Ajelet Gundar-Gošen i njenim romanom "Lažljivica i grad", kao i sa Elijet Abekasis i romanom "Sefard", te romanom "Obećanje" Jiržija Kratohvila. "Klio" na Sajam dovodi i grčkog pisca Dimitrisa Sotakisa, koji će govoriti o svojim knjigama.

Najveći adut "Lagune" je prvo u svetu izdanje novog romana Tonija Parsonsa, gosta beogradskog sajma, "Ubistvo za prezauzete", nastavak serijala o Maksu Vulfu a tu su i roman Marija Vargasa Ljose o najvećem gitaristi Perua - "Posvećujem vam svoju tišinu", istorijski romani Trejsi Ševalije "Ostrvo stakla" i Falkonesova "Robinja slobode"...

Fanove Džil Sims obradovaće vest da za sajam knjiga stiže drugi roman ove autorke, "Zašto mama psuje", a isti izdavač, "Odiseja", ove godine čitaoce upoznaje sa dva autora koji dosad nisu prevođeni na srpski jezik - to su Nikolo Targeta i njegov prvi roman "Ona" koji je postao hit odmah po objavljivanju u Italiji, i norveški pisac Andeš Totland i njegov roman "U zemlju ćeš se vratiti", nesvakidašnji skandinavski noar.

"Geopoetika" u novoj ediciji "Hispanoamerička novela" donosi malo remek-delo Ljose "Fićfirići", i "Tužan, usamljen i gotov" Osvalda Sorijana, a kod istog izdavača su i roman "Kad smo bili mlađi", Olivera Lovrenskog, zbirku priča Nataše Rogelje "Trinaesti mesec", a ljubitelji će svakako pohoditi njihov štand u potrazi za Murakamijevom najnovijom ili Osterovom poslednjom knjigom, međunarodnim bestselerom "Sve te sitnice" Kler Kigan...

"Agora" je objavila roman "Sami smo" čiji je autor Pejami Safa, turski klasik. zatim "Senka mojih trepavica" Šebnem Išiguzel, roman prvenac jedne od najvažnijih savremenih slovačkih književnica Monike Kompanjikove...

U izdanju "Čarobne knjige" posetioci Sajma mogu potražiti triler "Čovek iz voza u 6.20" Dejvida Baldačija, i nastavke fantastičnih serijala zbog kojih i posećuju štand ove kuće, ali i prvi roman u fantastičnoj trilogiji Naomi Novik, "Smrtonosno obrazovanje (Solomonarijum, lekcija prva)".

"Akademska knjiga" objavila je "Sto boca na zidu", najpoznatije delo Ene Lusije Portele, "Rojal Roz" gonkurovca Nikole Matjea, "Tihi haos" Sandra Veronezija, "Hteo sam da ćutim" Šandora Maraija...

"Arhipelag" je izdavač romana "Na početku sveta" Draga Jančara i "Vesela sahrana" Ljudmile Ulicke te "Kamen i senka" Burhana Sonmeza.

Štand "Vulkana" za sajamske čitaoce i ljubitelje Stivena Kinga donosi trilogiju "Gvendi" u kojoj se King vraća u mistični gradić sa prijateljem i nagrađivanim piscem horora Ričardom Čizmarem. Isti izdavač stoji i iza ljubavnog romana "Odvedi me daleko" Kejt Forster ili ljubavnih trilera "Grom iz vedra neba" i "Mesec nad Zanzibarom" čiji su autori Sandra Braun i Kolin Falkoner...

Strana poezija

KUĆA "4SE" objavila je Antologiju savremene kineske poezije koju je priredila glasovita pesnikinja Džang Sijanghua a preveo istaknuti sinolog prof. dr Radosav Pušić. KOV je izdavač koji stoji iza knjige "Pesme iz šešira" u prevodu Zagorke Koraćević - izbor pesama Maksa Žakoba, jednog od značajnijih predstavnika avangarde u francuskoj književnosti, koji je među prvima probijao granice tradicionalne poezije, a koji u okviru zbirke "Pesme iz šešira" spaja nadrealistička poetička stremljenja sa dubokom lirskom senzibilnošću. U izdanju "Arhipelaga" stigle su i knjige pesama dvojice poznatih savremenih rumunskih pesnika - reč je o knjizi izabranih pesama Lučijana Aleksiua "Snegovi Kilimandžara" i o knjizi pesama Georgea Floreskua "Čovek iz piramide". Obe knjige pesama na srpski jezik preveo je Slavomir Gvozdenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UHAPŠENA ĆERKA KLINTA ISTVUDA: Optužena za teško porodično nasilje