IZABRANA DELA, ZBORNICI I ESEJI: Zapisi o sudbini našeg naroda

V. N.

17. 10. 2024. u 05:00

NASTAVLjAJUĆI da objavljuje sabrana dela Dejana Medakovića (1922-2008), "Prometej" je ove godine izašao pred čitaoce sa četiri knjige ovog velikana: "Manastir Savina", "Srbi u Zagrebu", "Srbi u Beču" i "Intervjui, izjave, prikazi, polemike..."

ИЗАБРАНА ДЕЛА, ЗБОРНИЦИ И ЕСЕЈИ: Записи о судбини нашег народа

Ilustracija Tošo Borković

"Agora" i "Laguna" nastavili su sa objavljivanjem dela Vladimira Pištala, dok je "Kosmos" štampao sva dela Emira Kusturice, kao i dve knjige Dušana Kovačevića. Posle celokupnih dela Rastka Petrovića, Branislava Nušića i Lazara Komarčića Portalibris je objavio i dela Marka Cara povodom sedam decenija od smrti ovog književnog istoričara, esejiste i pripovedača. Ista kuća obeležila je i 70 godina od smrti Rista Ratkovića izdavanjem njegovih dela.

"Službeni glasnik" nedavno je objavio prvo kolo izabranih dela Svetislava Basare.

Sabrana dela Svetog Save predstaviće Miba Books. Sveti Sava jedna je od najznamenitijih i najznačajnijih ličnosti srpske istorije, duhovnosti, kulture i književnosti. O njemu se može govoriti kao o osnivaču samostalne Srpske crkve i njenom prvom arhiepiskopu, ktitoru nekoliko manastira i organizatoru njihovog duhovnog života i poretka, zakonodavcu u oblasti crkvenog i građanskog prava, diplomati, prvom srpskom hodočasniku u Svete zemlje, prvom pravom književniku. Kao dobar poznavalac poetike žanrova, koristi svoj karakterističan književno-umetnički postupak: oslanjanja na postojeće modele, intenzivno oslanjanje na biblijski kontekst, uz emocionalnost i neposrednost u izlaganju.

Trotomni zbornik arhiepiskopa Danila Drugog "Zbornik kraljeva i arhiepiskopa srpskih", nastao početkom 14. veka priredio je dr Tomislav Jovanović, a objavio "Čigoja". Isti izdavač ponudio je foto-monografiju "Andrić i Višegrad" (priređivači D. Vasić i J. B. Đurević), monografiju o Miroslavu Čangaloviću iz pera Nade Savić, kao i autentične dnevnike generala Milana Žeželja koje je u pet knjiga uobličio Mića Adamović.

Iz produkcije "Službenog glasnika" izdvaja se dvojezični "Veliki atlas Srbije", kao i knjiga o razgovorima i susretima sa našim velikanima "Deset portreta i deset razgovora" Milivoja Pavlovića.

Dve veoma zanimljive autobiografije već su privukle pažnju čitalaca: "Majka Zorka" Matije Bećkovića i "Uspomene revolucionara" Milovana Đilasa, kao i biografije "Krcun" Bojana Dimitrijevića i knjiga o velikom glumcu "Lauš" Borisa Jakića. Izdavač je "Vukotić medija" na čijem štandu se nalazi i "Nas dva brata" Vuleta Žurića, dokumentarna pripovest o doktoru Mladenu i vajaru Sretenu Stojanoviću.

Studiju o poeziji i poetici Vaska Pope "Hodočašća" uz "Uspravnu zemlju" Jovana Delića objavio je "Arhipelag", kao i studiju Nikole Moravčevića "Monah Sava Nemanjić kao svetovni diplomata" i knjigu eseja Mihajla Pantića "Albahari". "Oglede iz književne morfologije" Radivoja Mikića i knjigu eseja "Svetlost, senke i šaputanja" Ivana Negrišorca čitaocima je ponudio "Albatros plus". Studiju Jovana Popova o Fjodoru Dostojevskom "Gordi i ponizni" objavila je SKZ, kao i eseje o likovnoj umetnosti i umetnosti "Ogledalo 20. veka" Dragoša Kalajića. Delo "Čovek i inventivni život" Ivana Džaje zajedno su objavili "4S" i Biološki fakultet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

Pun kapacitet poslovnog kompleksa Sirius Offices POTVRDA ATRAKTIVNOSTI TRŽIŠTA NEKRETNINA U BEOGRADU