ĆUTALI O RANAMA, PENZIONER UMRO: Uhapšena doktorka i četvorica čuvara iz KPZ u Padinskoj sklei zbog smrti Stanimira Brajkovića (74)

N.B.

27. 06. 2024. u 19:00

POSLE skoro četiri meseca otkako je u zatvoru u Padinskoj skeli od posledica stravične torture preminuo zatvorenik Stanimir Brajković (74), penzioner iz Mladenovca, u sklopu istrage ovog stravičnog zločina, policija je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsila četvoricu čuvara i doktorku ovog kazneno-popravnog zavoda.

ЋУТАЛИ О РАНАМА, ПЕНЗИОНЕР УМРО: Ухапшена докторка и четворица чувара из КПЗ у Падинској склеи због смрти Станимира Брајковића (74)

Foto: Fejsbuk

Glavni javni tužilac, Nenad Stefanović, u izjavi za "Novosti" je precizirao da im se na teret stavlja krivično delo - nesavestan rad u službi. On je dodao i da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani pred postupajućim javnim tužiocem.

Kako saznajemo, uhapšeni su lekarka Vesna S. (55), vođa smene, Slađan K. (37), inače, zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira, Dušan K. (29), Stefan P. (28) i Zoran K. (53).

- Sumnja se da su navedeno krivično delo izvršili u periodu od 24. januara do 4. februara - navodi se u saopštenju Tužilaštva. - Oni su u svojstvu službenih lica, kršnjem Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i procedurama, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog, koja je i nastupila 4. februara, kada je preminuo Brajković, koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu. Takođe, očigledno nesavesno postupanje tiče se i neevidentiranja povreda koje je zadobio Brajković, u dnevnom izveštaju i neobaveštvanju nadređenih o tome.

Zaprećena kazna

KAD je reč o krivičnom delu nesavestan rad u službi, prema Zakonu, ukoliko je službeno lice propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavesno postupalo, iako je bilo svesno ili je bilo dužno i moglo biti svesno da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta koja prelazi 1,5 miliona dinara, zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora. Ukoliko imovinska šteta prelazi 450.000 dinara, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Više javno tužilaštvo zbog teškog ubistva penzionera iz Mladenovca, već vodi istragu protiv Lazarevčana Saše Stankovića (20), Dalibora Petrovića (22) i Srećka Stefanovića (20), koji su u Padinskoj skeli delili zatvorsku ćeliju sa Brajkovićem. Na teret im se stavlja da su od polovine januara do 4. februara, kada je Brajković preminuo, psihički, fizički i seksualno zlostavljali ovog penzionera. Sumnja se da su, u ćeliji u kojoj su zajedno boravili, stravično mučili čoveka i to zato jer mu je ponestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

- Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela - navedeno je iz Tužilaštva nakon pokretanja istrage. - Jednom prilikom ga je Petrović, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima. Drugi put ga je, sumnja se, seksualno zlostavljao drškom od metle. Stanković ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Stefanović peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

Disciplinski postupci

IZ Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nakon što je Brajković preminuo, saopšteno je da su hitno pokrenuti disciplinski postupci protiv sedmoro službenika KPZ u Padinskoj skeli, zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti, a konačnim nalazom nadzora je utvrđena sumnja za težu povredu radne dužnosti za ukupno 11 zaposlenih. O svemu je obavešteno Više tužilaštvo koje vodi istragu o incidentu. 

Brajković je, kako je tada objavljeno, 3. februara bio na lekarskom pregledu. Međutim, verovatno zbog straha od mogućeg još većeg zlostavljanja, nije prijavio torturu koju je svakodnevno trpeo. Kad je vraćen u ćeliju, kako se sumnja, trojica cimera su ga na silu odveli u kupatilo i polivali hladnom vodom. Sutradan mu se zdravsteno stanje znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije preminuo. On je, inače, u Padinskoj skeli bio na odsluženju kazne od 30 dana, jer nije platio novčanu kaznu od 30.000 dinara zbog remećenja javnog reda i mira.

Nakon što je Brajković preminuo, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je i udaljila sa posla Vladimira Bukvića, tadašnjeg upravnika KPZ u Padinskoj skeli i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom.

- Utvrđeno je da je Bukvić nezakonito i nepravilno sprovodio rad u Zavodu, zbog čega je suspendovan i udaljen sa posla i protiv njega je pokrenut postupak daljeg utvrđivanja odgovornosti - saopštili su tada iz Uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu