"OLAKŠAO" CRKVENU KASU ZA 250.000 EVRA? Prijavljen sveštenik iz Loznice - četvrt miliona potrošio kako je i kada hteo

V. MITRIĆ

19. 07. 2022. u 07:00

SPECIJALNO tužilaštvo za organizovani kriminal i policija proveravaju prijavu četvorice sveštenika iz Loznice protiv njihovog višegodišnjeg starešine, kolege, ali i prijatelja, koji smatraju da je "olakšao" crkvenu kasu za oko četvrt miliona evra.

ОЛАКШАО ЦРКВЕНУ  КАСУ ЗА 250.000 ЕВРА? Пријављен свештеник из Лознице - четврт милиона потрошио како је и када хтео

Foto: P. Milošević

On je, navodno, prodavao vosak od izgorelih sveća, a potom novac delio kako je i kome je hteo.

Nekoliko sveštenika, kao kolega kog su prijavili, saslušani su, po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, u svojstvu građanina u Policijskoj upravi Šabac. Bivši starešina se, kako saznajemo, teška srca pojavio u policiji, i to tek kad mu je bilo jasno da će, ukoliko to ne učini, biti priveden na informativni razgovor. Sada je u toku pretkrivični postupak, jer su prve prijave podnete još pre četiri godine, kada je sa prijavljenim sveštenikom razgovarao policijski inspektor iz Loznice. Kako kažu upućeni u slučaj, pažljivo se vaga šta je, eventualno, za državno pravosuđe, a šta za sud crkve.

Kako saznajemo, u Eparhiji šabačkoj pokrenut je postupak pred Crkvenim sudom protiv prijavljenog sveštenika, koji još nije okončan, a biće nastavljen  kada na eparhijski tron zasedne novoizabrani vladika Jerotej, čije se ustoličenje očekuje 18. septembra.

RAŠČINjEN ZBOG PAROHIJANKE

U VALjEVSKOJ eparhiji bio je pokrenut postupak protiv sveštenika koji je, kako se moglo čuti, spopadao parohijanku. Vladika šabački, koji je administrirao tom parohijom, suspendovao je na mesec dana pomenutog sveštenika, ali je ostavio da konačnu odluku donese, kada zasedne na tron, vladika Isihije, koji nije žurio, i posle oko godinu dana, kada je prota mislio da je sve otišlo u zaborav, stigla ga je zaslužena kazna, pa je raščinjen.

- Sada već bivši starešina crkve, koji je vodio i eparhijski magacin više godina, kako se hvalio, bez honorara, trošio je novac od prodaje voska kroz nekakav fond, mimo znanja episkopa i nadležnih u eparhiji - kaže nam jedan od sveštenika, koji ga je i prijavio. - To je ogroman novac. Prota, istina, može da odgovara što je novac trošio nenamenski, ali je svaki dinar pokrio priznanicom. To, možda, može da prođe nekako na Crkvenom sudu, pod objašnjenjem da ništa nije odneo kući, ali za pravosuđe je, u najmanju ruku, sumnjivo kako je neko došao do tolikih para, kako ih je delio, koliko je zakinuta država. A, potvrde o podeli novca, koje, možda, mogu da mu smanje kaznu u Crkvi, kod državnih organa su deo važnih dokaza.

Upućeni kažu, da je bar polovina novca zarađenog prodajom voska ostala u kasi, odavno je mogla da bude završena nova crkva na Lagatoru, na kojoj su se radovi, posle smene uglednog starešine pre 14 godina, koji je u međuvremenu i preminuo, baš otegli. U međuvremenu je podignuta nova crkva u Lozničkom Polju, čiju su izgradnju međutim više vodili članovi Građevinskog odbora nego sada "sporni" prota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici