ODLUKOM VLADE SRBIJE: Svoreni uslovi za modernizaciju tri deonice pruge Beograd - Niš

M. N. S.

24. 10. 2024. u 16:10

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu kojom se utvrđuje Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd – Niš i stvaraju uslovi za modernizaciju i rekonstrukciju postojeće železničke pruge na tri deonice – Velika Plana – Gilje, Paraćin – Stalać i Đunis – Trupale, ukupne dužine oko 109 kilometara.

ОДЛУКОМ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Сворени услови за модернизацију три деонице пруге Београд - Ниш

foto Arhiva

Usvajanjem ovog prostornog plana, na ovim deonicama biće omogućeni uslovi odvijanje saobraćaja brzinama do 200 kilometara na čas i stvoreni uslovi za podizanje kvaliteta železničke infrastrukture E-70 i E-85 u Koridoru 10, odnosno rekonstrukcija i modernizacija postojeće železničke pruge na deonici Velika Plana – Niš. Na ovoj deonici predviđena je dogradnja nekoliko devijacija koje odstupaju od postojeće trase, što će omogućiti odvijanje saobraćaja brzinama do 160 kilometara na čas.

U skladu sa strateškim opredeljenjima Republike Srbije, u daljim istraživanjima i kroz izradu odgovarajuće dokumentacije moguće je formiranje koridora železničke pruge Beograd – Mladenovac – Niš – granica sa Republikom Severnom Makedonijom za brzinu do 200 kilometara na čas, koji će biti deo železničkog koridora „Puta svile” na teritoriji Republike Srbije.

Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA)

Vlada Srbije usvojila je novi trogodišnji Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA) za period od trećeg tromesečja 2024. godine do četvrtog tromesečja 2027. godine.

Nacionalni program, u čijoj su pripremi učestvovala nadležna ministarstva, posebne organizacije i službe Vlade, kao i druge institucije koje su deo sistema koordinisanja procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, sadrži planove za usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i uspostavljanje odgovarajućih institucionalnih i administrativnih kapaciteta za primenu usklađenog zakonodavstva.

Period primene novog programa prilagođen je reformskim procesima planiranim, između ostalog, Planom rasta za Zapadni Balkan i Reformskom agendom Republike Srbije.

Sprovođenje NPAA predstavlja jedan od značajnih elemenata za praćenje napretka Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a Ministarstvo za evropske integracije zaduženo je da priprema redovne tromesečne izveštaje o sprovođenju programa, koje dostavlja Vladi radi razmatranja i odlučivanja i Narodnoj skupštini Republike Srbije radi informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici