POLARNI VRTLOG NAJAVLJUJE – PRAVIĆEMO SNEŠKA OVE GODINE: Meteorolog kaže biće zima kao 1981. godine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 10. 2024. u 21:01

U SRBIJI je će ovih dana biti uglavnom sunčano uz povremenu oblačnost i maksimalne dnevne temperature od oko 21-22 stepeni, a ono što sledi početkom novembra, prema proceni meteorologa Ivana Ristića jako podseća na vremenske prilike iz davne 1981. godine.

ПОЛАРНИ ВРТЛОГ НАЈАВЉУЈЕ – ПРАВИЋЕМО СНЕШКА ОВЕ ГОДИНЕ: Метеоролог каже биће зима као 1981. године

Foto: N.Živanović

Da li nam se to definitivno vraća jesen i zima kakvi su bili nekada, kada smo bili mali?!

HLADAN ARKTIČKI VAZDUH DONEO JE SNEG 1981. I OPET GA OČEKUJEMO

Ristić objašnjava za „Blic“ da je i pre 43 godine pola Evrope bilo pod uticajem anticiklona, a zatim je odjednom hladan arktički vazduh krenuo na jug i Balkan se zabeleo pod snežnim padavinama.

- Slična situacija je bila sa anticiklonima, Azorskim i Sibirskim, i isto se pozicionirao Azorski anticiklon nad Velikom Britanijom i odjednom je hladan artički vazduh krenuo na jug između ta dva anticikolona, a kada je stigao do nas doneo je i sneg. To je vrlo slično ovome što trenutno vidimo da se dešava, polarni vrtlog je iste snage kao tada i cirkulacija koja je vladala na planeti Zemlji vlada i sada – kaže Ristić.

Na pitanje da li to znači da možemo uskoro da očekujemo da će i kod nas da padne sneg, kaže da dosta modela već daje da će sledećeg vikenda, 2. i 3. novembra doći do jačeg zahlađenja, ali još uvek ne može sa sigurnošću da kaže da je to „pravosnažno“.

foto V Mitrić

BIĆE SVAKIM DANOM SVE HLADNIJE I U SKLADU SA KALENDAROM

- Šta god da sada bude biće sve hladnije, polako ulazimo u „novembarski mod“. Početkom novembra temperatura će pasti na novembarske prosečne od 10 do 15 stepeni, ali ipak dosta modela daje da postoji šansa za jači prodor hladnog vazduha i sneg. Kada je reč o Sibirskom anticiklonu govorimo o vremenu sa puno jugoistočnog vetra, košave, i takvo vreme nam se upravo vraća, ali od sledeće nedelje već slabi i dolazi Azorski, za koji je karakterističan severozapadni vetar, njega nema puno, ali donosi maglu i hladnije vreme - kaže Ristić.

Naredna tri dana će temperature u toku dana biti maksimalno 20 do 24 stepeni, a sa skretanjem vetra na severozapadni temperatura će pasti na 15 do 20 stepeni. Za vikend se očekuje sunčano vreme, u južnom Banatu će duvati umereni i pojačani jugoistočni vetar, ali će sada duvati topla košava.

FOTO: printskrin

Tekst potpisa

MAGLA, OBLAČNO I TOPLA KOŠAVA

Napominje da od utorka i srede postoje šanse da bude maglovito i ponegde će biti oblačno.

- Topla košava, isto kao i hladna koja je duvala prošlog vikenda, dolazi nam iz Vlaške nizije, ali iz južnijeg smera. Hladnija je istočnija, a topla je više južnija. Mala je razlika u uglu i teško se procenjuje na osnovu ugla, ali postoji razlika – objašnjava Ristić.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I DUGOROČNA PROGNOZA

Dodaje, da će sve što se bude dešavalo u atmosferi početkom novembra biti i dobar test i pokazatelj kvaliteta modela veštačke inteligencije.

- Veštačaka inteligencija koju je napravio ECMWF, zvanični evropski model, prognozira jače zahlađenje i sneg početkom novembra. Za sada se sve poklapa sa dugoročnom prognozom za jesen/zimu koju sam radio zajedno sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem. Prema našim procenama imaćemo jesenje vreme sa normalnim prosečnim temperaturom za ovo doba godine, a ne sa letnjim temperaturama kako je bilo, na primer, prošle godine. Očekujemo da sezona bude umereno kontinentalnog tipa, a ne kao 2023. kada je bila suptropsko-mediteranskog tipa. Vraća nam se zima kakva je nekad bila, slična zimi 1981. – zaključuje Ristić.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu