ZBOG STEPINCA POKIDANE VEZE : Vukašinović o prekidu odnosa Vatikana i SFRJ (VIDEO)

J. S.

10. 10. 2024. u 21:49

ŠEZDESETIH godina 20. veka postepeno se menjala svetska geopolitička paradigma što je uticalo i na međusobne odnose Vatikana i SFRJ koje su formalno prekinule diplomatske odnose 1952. godine zbog odluke pape Pija XII o proglašenju Alojzija Stepinca za kardinala – podseća na ovaj period novije istorije Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

ЗБОГ СТЕПИНЦА ПОКИДАНЕ ВЕЗЕ : Вукашиновић о прекиду односа Ватикана и СФРЈ (ВИДЕО)

Milorad Vukašinović /Foto KCNS

Svega desetak godina posle ovog čina, kaže u nastavku Vukašinović,  došlo je do obnove kontakata na neformalnom nivou.Pozicija SFRJ  bila je prilično komplikovana jer se u Vašingtonu nije blagonaklono gledalo na pomirenje Tita i Hruščova, ali ni na formiranje Pokreta nesvrstanih 1961. godine.

Pod uticajem snažnog katoličkog lobija, SFRJ je 1962. godine odlukom Kongresa izgubila status najpovlašćenije nacije u trgovini s Amerikom. Ova odluka – koja je sledeće godine stavljena van snage – ipak je veoma pogodila jugoslovensku privredu koja je bila, kako ističe predavač, bila  „čvorno vezana za SAD."

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na temu „Vatikan i Jugoslavija: prvi deo (1962-1991)" na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO: Spoj inovacija i društvene odgovornosti