PRVI PUCNJI DRUGOG SVETSKOG RATA: Devet decenija od ubistva kralja Aleksandra

V. N.

09. 10. 2024. u 11:10

SNIMAK atentata u Marselju postoji. Bio je to prvi filmski zapis jednog atentata snimljen tonskom kamerom, i u boji.

ПРВИ ПУЦЊИ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Девет деценија од убиства краља Александра

Foto Arhiv Jugoslavije, "Profimedija", dokumentacija „Novosti“, "Vikipedija" i Arhiv Belog dvora

Kamerman koji je zabeležio krvavi  zločin umro je pod misterioznim okolnostima, samo 24 časa posle ove tragedije. Pažljivom analizom ovog filmskog materijala utvrđeno je da je jedan deo snimka isečen. Nedostaje deo kada Kerin puca na kralja i kada Bartu izlazi iz automobila. Najverovatnije u delu isečene trake bila je osoba preko koje bi se atentat mogao povezati sa pravim nalogodavcima i koja je Bartuu dala pogrešno prvu pomoć. Zbog toga je snimatelj mistično izdahnuo jer je on mogao da identifikuje tog čoveka. Na filmskom snimku se vidi i jedan čovek (sniman sa leđa) koji u levoj ruci nosi revolver i koji se gubi u nastaloj gužvi. Ko je on? Policajac koji je uzeo pištolj sa lica mesta, ili drugi atentator???

Pored nerazjašnjenih okolnosti oko smrti snimatelja filma o poseti kralja, podsetimo i na fotografije na kojima se vidi kako ministar spoljnih poslova Jugoslavije Bogoljub Jevtić trči ka automobilu dok je atentator još na papučici automobila. Te iste fotogafije su naprasno nestale i docnije će se pojaviti  retuširane bez  ministra  Jevtića.

Pitanja o mnogim kontroverzama koje su se pojavile tog tragičnog popodneva u Marselju, otvaraju se sama. Zašto je francuska vlada  obezbeđenje posete kralja prepustila lokalnoj policiji, iako su postojale informacije da se priprema atentat. Zašto su odbijeni svi predlozi jugoslovenske policije, čak je francuska služba odbila predlog Engleske da pošalje svoje ljude kao ispomoć u obezbeđenju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO informisanja i telekomunikacija sa najvišim stepenom zabrinutosti i osude reaguje povodom činjenice da je značajan broj štampanih i elektronskih medija 8. i 9. oktobra ove godine detaljno izveštavao o svedočenju maloletnog K. K. na suđenju povodom prošlogodišnje tragedije do koje je došlo u Oglednoj osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, iako je sudsko veće i na početku jučerašnjeg ročišta iznova naglasilo to da je ono zatvoreno za javnost.

09. 10. 2024. u 11:24

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ HARA KINOM: Evo šta je zaradio pobedom nad Kobolijem