"SRBIJA U GRUPI ZEMALJA SA NAJBOLJIM REZULTATOM": Izveštaj Globalnog indeksa informacione bezbednosti Međunarodne telekomunikacione unije

Novosti online

16. 09. 2024. u 11:04

PREMA najnovijem izveštaju Globalnog indeksa informacione bezbednosti (Global Cybersecurity Index – GCI) za 2024. godinu, koji je objavila Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU), Srbija je svrstana u sam vrh globalne i regionalne liste u ovoj oblasti, odnosno u grupu zemalja sa najboljim rezultatom.

СРБИЈА У ГРУПИ ЗЕМАЉА СА НАЈБОЉИМ РЕЗУЛТАТОМ: Извештај Глобалног индекса информационе безбедности Међународне телекомуникационе уније

Foto Shutterstock

Prema ovom, petom po redu, izveštaju Međunarodne telekomunikacione unije koji obuhvata 193 zemlje sveta, Srbija je zabeležila impresivan napredak i zauzela mesto u vodećoj grupi zemalja koje su ocenjene kao „Uzori” u ovoj oblasti, zajedno sa SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Japanom, Estonijom, Francuskom, Nemačkom i dr. Indeks je ocenio napore zemalja u borbi protiv sajber pretnji na osnovu pet ključnih kriterijuma, uključujući pravne i regulatorne aspekte, tehničke mere, organizacione kapacitete, razvoj kapaciteta za borbu u sajber prostoru i saradnju na međunarodnom nivou, kao i između državnih institucija i kompanija.

Sve zemlje u vodećoj grupi zemalja imaju GCI indeks između 95 i 100, od ukupno 100 mogućih bodova. Srbija ima 96,82 boda i na 1.mestu je u regionu Jugoistočne Evrope, ispred Hrvatske, Mađarske i Rumunije (svrstane u drugu grupu zemalja koje imaju 85-95 bodova), Severne Makedonije i Crne Gore (svrstane u treću grupu zemalja koje imaju 55-85 bodova) i Bosne i Hercegovine (svrstana u četvrtu grupu zemalja koje imaju 20-55 bodova). U poređenju sa velikim svetskim silama, Srbija je uspela da premaši rezultate nekih zemalja kao što su Izrael, Kanada i Rusija, koje su ranije bile na višim pozicijama GCI indeksa.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu izjavio je da Kancelarija nastavlja sa aktivnostima daljeg unapređenja informacione bezbednosti sa ciljem jačanja otpornosti svih sistema i bolje zaštite od potencijalnih pretnji.

- Poseban fokus Vlade Republike Srbije će biti na daljem unapređenju informacione bezbednosti i daljem unapređenju tehničkih kapaciteta na način da se pored kritične infrastrukture javne uprave posebna pažnja obrati na javna preduzeća i njihove informacione sisteme - izjavio je Jovanović.

Globalni indeks informacione bezbednosti (Global Cybersecurity Index – GCI) Međunarodne telekomunikacione unije pruža vredne informacije o naporima zemalja širom sveta u borbi protiv sajber pretnji i pomoći u unapređenju globalne bezbednosti u sajber prostoru.

Izveštaj je dostupan na zvaničnoj stranici Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) ili klikom na OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio