PUŠTEN U RAD SISTEM ZA UPOZORAVANJE GRAĐANA U SRBIJI: Poznato kako će funkcionisati ova elektronska platforma

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 09. 2024. u 11:54

ELEKTRONSKA platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koja može ugroziti živote i zdravlje ljudi i imovinu na određenom području danas je zvanično puštena u rad, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

ПУШТЕН У РАД СИСТЕМ ЗА УПОЗОРАВАЊЕ ГРАЂАНА У СРБИЈИ: Познато како ће функционисати ова електронска платформа

Foto: Unsplash

Kako je saopštilo to ministarstvo, uspostavljanju sistema za prenos hitnih informacija građanima prethodio je zajednički rad i zaključivanje sporazuma o saradnji Ministarstva informisanja i telekomunikacija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Elektronska platforma omogućiće hitno informisanje građana o opasnom događaju putem slanja SMS poruke na tačno određenoj teritoriji, objavljivanja obaveštenja o opasnom događaju od strane pružaoca medijskih usluga i tekstualnih panela na autoputu.

Zajednički cilj oba ministarstva je da se na najbrži mogući način svi građani obaveste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlje.

U narednom periodu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće sa intenzivnim radom na daljim unapređenjima sistema.

Daljom nadogradnjom ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine biće obezbeđeno i obaveštavanje građana putem CBS poruke.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija napominje da će paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i CBS) Republika Srbija ući u grupu od svega nekoliko država u

Evropi koje imaju oba načina upozoravanja javnosti, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: SEĆANjE: Na današnji dan pre dve godine preminuo je Ratko Polič, igrao je nemačke oficire ali i Tita

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio