VIŠE PROBLEMA U BRAKU I PARTNERSKIM ODNOSIMA, POMOĆ TRAŽE UGLAVNOM ŽENE: Okrugli sto savetovališta za brak i porodicu iz cele zemlje u GCSR

V.C.S.

30. 08. 2024. u 16:07

U Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu prošle godine evidentirano je 1.724 korisnika, što je za 6,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Više od polovine (56, 8 odsto) su osobe ženskog, a 43, 2 odsto osobe muškog pola.

ВИШЕ ПРОБЛЕМА У БРАКУ И ПАРТНЕРСКИМ ОДНОСИМА, ПОМОЋ ТРАЖЕ УГЛАВНОМ ЖЕНЕ: Округли сто саветовалишта за брак и породицу из целе земље у ГЦСР

GCSR

Ovo se moglo čuti na okruglom stolu pod nazivom "Izazovi, način organizacije rada Savetovališta i potrebe za prevencijom" koji je organizovalo Savetovalište za brak i porodicu Gradskog centra.

Na ovom stručnom skupu okupili su se profesionalci u domenu savetodavnog i psihoterpisjkog rada, koji rade pri centrima za socijalni rad i savetovalištima iz cele Srbije sa ciljem da se upoznaju, povežu, razmene iskustva, ideje i unaprede praksu.

Stanko Gujaničić, v.d. direktora Gradskog centra, na otvaranju skupa istakao je da se Gradski centar trudi da, kao najveća ustanova socijalne zaštite i ustanova sa najvećim savetovalištem u Srbiji, bude lider u uvođenju novih usluga, programa i projekata, ali i lider u okupljanju i iniciranju stručnih skupova, razmeni ideja i mišljenja.

- Ovo je prvi put da se organizuje ovakav stručni skup i nadamo se da će to postati praksa, jer je stručna saradnja od velikog značaja u svakom poslu, naročito našem, gde su izazovi u radu sve veći i kompleksniji. Prepoznajemo značaj psihoterapije, trudimo se da razvijamo i podržavamo rad na razvoju novih programa, naročito preventivnih, jer iskustvo nas stalno uči da je prevencija jedini način da se izbegnu ozbiljniji poremećaji u porodičnim odnosima, nasilje i ostale devijantne forme ponašanja - naveo je Gujaničić.

GCSR

Slađana Ivanović, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu, predstavila je način rada, organizaciju i izazove u praksi beogradskog Savetovališta. Na skupu je istaknut značaj stalne edukacije i potreba za različitim preventivnim programima.

Samo u beogradskom Savetovalištvu je tokom prošle godine održano 4.885 seansi: 3.115 individualnih, 1.059 partnerskih, 500 porodičnih i 211 grupnih. Kako je rečeno, primetan je porast partnerskih problema u toku i nakon razvoda, kao i veći broj problema koji se javljaju kod dece.

Savetovalište za brak i porodicu osnovano je u decembru 1985. godine, a u sastavu Gradskog centra nalazi se od 1991. godine, odnosno od njegovog osnivanja.

GCSR

Osnovna delatnost je savetodavni i psihoterapijski rad. Usluge su besplatne i podrazumevaju nekoliko različitih mogućnosti rada: uživo, onlajn i putem telefona. Dominantno se primenjuje sistemska porodična terapija sa porodicama, parovima i pojedincima, a pored toga obavlja se i porodična medijacija, medijacija između maloletnih učinilaca krivičnih dela i žrtava, kao i pet programa grupnog rada: tretman namenjen počiniocima nasilja u partnerskim odnosima, program "Osnaživanje žena protiv nasilja", grupni tretman namenjen adolescentima, grupni rad namenjen deci u vidu psihodramskih radionica, koji je otpočeo sa radom u novembru 2022, kao i novi program podrške zaposlenim u GCSR, koji je novina u našoj zemlji i jedini takav program kod nas, a sa radom je počeo u novembru prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?