U KONTAKTU SA KOMISIJOM ZA ZAŠTITU PODATAKA IRSKE: Srbija štiti građane od neovlašćene obrade ličnih podataka za Meta, Iks i obuku AI

Novosti online

14. 08. 2024. u 14:41

SRBIJA nastoji da zaštiti građane od neovlašćene obrade ličnih podataka na platformama kompanija Meta i Iks (Tviter) za obuku i razvoj veštačke inteligencije (AI) i preduzima korake u cilju iznalaženja trajnog rešenja ovog problema.

У КОНТАКТУ СА КОМИСИЈОМ ЗА ЗАШТИТУ ПОДАТАКА ИРСКЕ: Србија штити грађане од неовлашћене обраде личних података за Мета, Икс и обуку АИ

FOTO: Promo

U toku su aktivnosti usmerene na ostvarivanje kontakata sa navedenim firmama u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se one još jednom podsetile na svoju obavezu određivanja predstavnika u Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno kako bi ujednačile tretman građana Srbije sa građanima Evropske unije, imajući u vidu da je upotreba podataka o ličnosti građana EU od strane kompanije Meta za ove svrhe odložena, navodi se u saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pored navedenog, u toku su aktivnosti usmerene ka ostvarivanju kontakata sa Komisijom za zaštitu podataka Republike Irske kao telom za zaštitu podataka o ličnosti u čijoj teritorijalnoj nadležnosti se nalaze kompanije "Meta Platforms Ireland Inc." i "Twitter International Unlimited Company", kao rukovaoci podataka o ličnosti.

Pravni okvir zaštite podataka o ličnosti Republike Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je u potpunosti usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podatka Evropske unije (GDPR), tako da će se Poverenik sa istim ciljem obratiti i Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB).

Pomenuta organizacija, u kojoj Republika Srbija ima status posmatrača, okuplja sva nadzorna tela za zaštitu podataka o ličnosti država članica Evropske unije.

Kako se navodi, u Sarajevu će se 4. septembra održati sastanak Poverenika Milana Marinovića i zamenice Poverenika Sanje Unković sa direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i predsednikom i članovima Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Crne Gore.

Cilj sastanka će biti koordinisanje zajedničkog delovanja tri nadzorna organa za zaštitu podatka o ličnosti da bi se trajno rešio ovaj problem.

Kompanija Meta je 26. juna ažurirala svoju politiku privatnosti po kojoj sve objave, komentari, fotografije i video spotovi, kao i lični podaci koji objave korisnici preko Fejsbuka, Instagrama i drugih Metinih aplikacija mogu da se iskoriste za obuku veštačke inteligencije (AI), preneli su mediji.

Sve je prošlo bez najave i objašnjenja, tako da milioni korisnika u Srbiji i na Zapadnom Balkanu nemaju ni informacije o novoj Metinoj politici.

Državljani Evropske unije su, za razliku od korisnika na Zapadnom Balkanu, prilikom prijaljivanja na platforme dobili upozorenje da se Metina politika privatnosti menja, kao i opciju da svoje lične podatke izuzmu iz obuke AI.

Situacija je dodatno zakomplikovana činjenicom da Meta nije ni imenovala svog predstavnika u Srbiji niti u zemljama Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

PRIZOR NA KULI BEOGRAD OSTAVLjA BEZ DAHA: Poruka nakon osvajanja još jednog olimpijskog zlata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!