BICIKLOM NA 2.802 METRA NADMORSKE VISINE: Olimpijac Damir Fejzić vozio stazama čuvenog Tur de Fransa (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

09. 07. 2024. u 13:34

TREĆE leto zaredom vršački olimpijac Damir Fejzić (30) sam je krenuo u neverovatnu biciklističku avanturu, koja podrazumeva vožnju po najvišim i najtežim asfaltnim putevima u Evropi.

БИЦИКЛОМ НА 2.802 МЕТРА НАДМОРСКЕ ВИСИНЕ: Олимпијац Дамир Фејзић возио стазама чувеног Тур де Франса (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ove godine cilj mu je bio da pređe tri putna prevoja Alpa, koja se nalaze u Francuskoj, a kroz koja ove godine prolazi i čuveni „Tur de Frans“. U tome je uspeo i to za svega šest dana.

-U Bazel sam stigao 3. jula avionom i odatle sam biciklom prešao u Francusku, po prvi put vozeći kroz zapadni deo Švajcarske. U francuskim Alpima sam najpre popeo vrh Kol di Vars, koji se nalazi na 2.109 metara nadmorske visine, zatim Kol di Galibije na 2.642 mnv i na kraju Kol de la Bonet, koji je sa svojih 2.802 metra nadmorske visine zvanično najviši put u Evropi – kaže Fejzić, za „Novosti“.

Foto: Privatna arhiva

 

Ovaj deo veoma zahtevne rute završio je u Nici, gde će ove godine, po prvi put u istoriji, biti i cilj „Tur de Fransa“.

-Alpi dočekaše širokih planina, pa tako i ispratiše. Svaki put dodaju malu kockicu i upgrade na život i karakter. Šta je lepše od šest dana druženja i 12.000 metara popetih – zaključio je ovaj penzionisani tekvondista, koji sada radi kao trener u svom matičnom klubu „Eurošped“ u Vršcu.

Već danas Fejzić seda u avion, kako bi svoju avanturu nastavio na Kanarskim ostrvima. Tamo je prošle godine – posle penjanja na dva najviša asfaltna prelaza u švajcarskim Alpima – savladao najduži uspon u Evropi, koji sa konstantnim usponom u dužini od 47 kilometara vodi do vulkana Teide, inače najviše planine u Španiji.

U prvoj ovakvoj avanturi, leta 2022, sam se popeo na najviši asfaltni put u Evropi Paso del Stelvio (2.758 mnv) u Italiji, a vozio je i do Maroka, Beča, crnogorskog primorja… I, ne planira da stane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period