LETNJI KAMP ZA MLADE IZ DIJASPORE: Milićević - Gradite mostove prijateljstva (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 06. 2024. u 23:03

MINISTAR bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević danas je u Zasavici kod Sremske Mitrovice otvorio prvi u nizu tematskih letnjih kampova za mlade iz dijaspore koji će se i ovog leta održati u dvadeset gradova i opština širom Srbije.

ЛЕТЊИ КАМП ЗА МЛАДЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ: Милићевић - Градите мостове пријатељства (ФОТО)

Foto Dušan Veljović

Milićević je deci srpskog porekla iz pet evropskih država poručio da je važno da budu najbolji ambasadori svoje zemlje, kao i da čuvaju svoj jezik, kulturu i tradiciju.

Ministar je mališanima rekao da sa svojim drugarima iz okruženja grade mostove prijateljstva i da poštuju državu u kojoj žive, a kada završe srednje škole i fakultete, dođu u Srbiju i da to znanje i iskustvo koje su stekli u svetu upotrebe u svojoj matici.

On je podsetio da je prethodne godine prvi kamp za mlade iz rasejanja otvoren upravo u Sremskoj Mitrovici 11. Jula, i izrazio zahvalnost gradonačelnici Svetlani Milovanović na ličnom doprinosu u realizaciji projekta tematskih letnjih kampova za mlade iz regiona i dijaspore.

Milićević je dodao da je kroz ove kampove prošle godine prošlo više hiljada mladih srpskog porekla iz cele Evrope i izrazio očekivanje da će i ove godine u Srbiju doći više od 5.000 mališana koji će kroz druženje sa svojim vršnjacima usavršiti znanje maternjeg jezika, ali i ojačati svoj kulturni, etnički i verski identitet.

Kako je naglasio, cilj je da se podstaknu mladi iz dijaspore za povratak u maticu.

Ove godine biće organizovano 20 letnjih kampova za mlade na tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava. Ovo je jedna od najvećih akcija okupljanja mladih iz regiona i dijaspore u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRUDNOĆA I PROŠIRENE VENE: Uzroci, posledice i saveti stručnjaka