SALMONELA U SOKU I SLADOLEDU? Ispituju se uzroci trovanja tridesetoro dece u Ćupriji, i petoro koji su bili u akva-parku u Bačkom Petrovcu

I. K.

28. 06. 2024. u 22:15

BAKTERIJE iz roda salmonela i stafilokok najverovatniji su uzrok trovanja tridesetoro dece sladoledom i sokovima u subotu, na vašaru u Ćupriji. Zvanično, uzrok trovanja dece u Ćupriji još ispituje, ali dr Snežana Ristić, pedijatar-toksikolog Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" kaže za "Novosti" da je najverovatnije reč o ovim bakterijama.

САЛМОНЕЛА У СОКУ И СЛАДОЛЕДУ? Испитују се узроци тровања тридесеторо деце у Ћуприји, и петоро који су били у аква-парку у Бачком Петровцу

Foto: N. Karlić

Još se ispituje kako se otrovalo petoro dece u četvrtak u Novom Sadu.

- Salmonela i stafilokok najčešći su uzroci masovnog trovanja, tako da pretpostavljam da je i u Ćupriji trovanje dece izazvano ovim mikroorganizmima - kaže dr Ristić. - Ove bakterije se vrlo lako razmnožavaju na visokoj letnjoj temparturi. Dakle, sam preduzetnik nije morao ništa da stavi u proizvode, dovoljno je da nije ispoštovao hladan lanac, odnosno da frižider nije dobro radio i održavao konstantnu temperaturu hlađenja.

Deca uzrasta od tri do 18 godina počela su da pristižu u ćuprijsku bolnicu masovno u noći između subote i nedelje. Svi su imali simptome povraćanje, proliv, a pojedini su imali i povišenu telesnu tempraturu.

- Odmah smo slučaj prijavili epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje u Vranju i u toku je utvrđivanje uzroka trovanja - kaže dr Ivan Milojević, zamenik direktora bolnice u Ćupriji.

Naš sagovornik kaže da je tokom noći primljeno tridesetoro dece, od kojih je hospitalizovano njih 24, a mnogo su već otpušteni na kućno lečenje.

Jonev: Teško je razlikovati

- TOKOM letnje sezone, pogotovo na letovanju, teško je utvrditi da li je simptome povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura uzrokovalo trovanje hranom ili je reč o virusnoj infekciji - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar iz Beograda. - Zato je važno da se vodi računa šta se jede i pije, jer simptomi trovanja hranom najčešće se ispoljavaju za dva do tri sata posle konzumiranja "pokvarenih" namirnica.Analizom krvne slike utvrđuje se da li je reč o bakterijskoj infekciji.

- Svi su imali lakšu kliničku sliku i nijedno dete nije bilo životno ugroženo - rekao je dr Milojević.

Zbog trovanja dece uhapšen je S. P. iz sela Supska kod Ćuprije, osumnjičen za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda.

U Dečjoj bolnici u Novom Sadu zbog simptoma trovanja u četvrtak uveče zadržano je petoro dece, dok je jedno dete pušteno na kućno lečenje.

Sva deca boravila su u akva-parku "Petrolend" u Bačkom Petrovcu. Nema potvrde da je trovanje izazvano hlorom, čekaju se rezultati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRŽALA JE NJEGOVU GLAVU U KRILU DOK JE UMIRAO: Lični život DŽeki Kenedi je bio obeležen tragedijama