SMRT KRALJA ALEKSANDRA ENIGMA ZA BRUCOŠE: Šta sve nisu znali na testu opšte informisanosti kandidati za Psihologiju i FON

V. Crnjanski Spasojević

29. 06. 2024. u 07:00

SVEGA trećina srednjoškolaca koji su konkurisali za upis na Psihologiju na beogradskom Filozofskom fakultetu znala je da Aleksandar Vučić nije bio kandidat na lokalnim izborima, 2. juna, a čak 45,65 odsto nije znalo kako je umro kralj Aleksandar Karađorđević, na testu opšte informisanosti na FON-u.

СМРТ КРАЉА АЛЕКСАНДРА ЕНИГМА ЗА БРУЦОШЕ: Шта све нису знали на тесту опште информисаности кандидати за Психологију и ФОН

Foto Shutterstock

Pa ipak, mahom zahvaljujući stručnim pitanjima iz menadžmenta i informatike, kandidati za FON uspeli su da "izvuku" prosečan broj bodova 16,7, dok su oni na Psihologiji u proseku imali 11,7.

- Ispostavilo se da je ovaj test bio teži nego prošle godine, pa je najviši broj poena bio 21, dok je prošle godine bio 28 - rekao nam je prof. dr Oliver Tošković, jedan od kreatora testa za buduće psihologe. - Volimo kada prosečan broj poena bude između 14 i 16. Iznenadilo nas je da toliko njih nije znalo da Aleksandar Vučić nije učestvovao na lokalnim izborima, kao i da nisu umeli da pretvore celzijuse u kelvine, jer se to uči u školi. Nisu umeli da reše ni jedan logički zadatak vezan za filmofile. Najteže im je bilo pitanje kako se zove netačna informacija koju pruži četbot, a predstavi je kao tačnu. Pravi odgovor da je to halucinacija dalo je svega dva odsto kandidata!

Potpukovnik Piole, na konju, udara sabljom atentatora, Foto Profimedija, Arhiv Jugoslavije, Muzej Jugoslavije, Dkumentacija „Novosti“ i „Borbe“, Vikipedija i Fejsbuk

 

Tek 20 odsto njih znalo je da je poping vrsta hip-hop plesa. To pitanje je, kako objašnjava Tošković, sugerisala mlađa koleginica, verujući da im je generacijski blisko. Svršeni srednjoškolci nisu znali ni da izaberu jedan od ponuđenih odgovora na pitanje koji događaj se nije odigrao u srednjem veku (spaljivanje Đordana Bruna zbog jeresi), pa je mnogo njih odgovorilo da nije pronađen barut.

- Uz konsultacije sa stručnjacima, a posle podnetih žalbi,odlučili smo da priznamo još jedan odgovor na ovo pitanje, a to je uspostavljanje Srpske pravoslavne crkve, jer ona jeste uspostavljena u tom periodu, ali ne pod imenom SPC - objašnjava Tošković, i dodaje da je pitanja vezana za umetnost znala polovina kandidata.

Na FON-u je, prema rečima prof. dr Aleksandra Markovića, jednog od sastavljača testova, ove godine duplo manje kandidata polagalo test opšte informisanosti nego prošle. Više njih opredelilo se da polaže samo matematiku, budući da je test iz informisanosti nosio i negativne poene.

OZBILjNA KONKURENCIJA

PROFESOR Tošković nema utisak da kandidati za Psihologiju sada znaju manje nego pre. Kaže da se pitanja iz godine u godinu razlikuju, a sastavljači testova nemaju uvek dobar osećaj šta đaci prate, pa otuda ponekad manji prosečan broj poena.

- Najviše nas je iznenadilo da je samo 57,4 odsto kandidata znalo da je kralj Aleksandar ubijen u atentatu ili da je samo polovina znala da je amper jedinica za merenje jačine struje. Šezdeset i pet odsto znalo je da je Džoan Roling napisala "Harija Potera", a samo 27 odsto da je "Rađanje Venere" Botičelijevo delo. Na pitanje šta je đakonija čak 51,7 odsto nije znalo odgovor i masovno su zaokruživali "nakit". Takođe, samo 38 odsto je znalo da je rabarbara zeljasta biljka. Moj lični utisak je da im je znanje iz onoga što zovemo opštom kulturom danas manje nego ranije - zaključuje Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD