I OVE GODINE MALTRETIRANJE SRBA NA GAZIMESTANU: Muškarcima podižu majice ne bi li videli da nema nekih nacionalnih simbola (FOTO)

D. Zečević

28. 06. 2024. u 13:48

NA GAZIMESTANU se povodom 635 godina od boja na Kosovu danas od 13 sati održava parastos kosovskim junacima koji služi mitropolit Joanikije uz sasluženje mitropolita, vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

И ОВЕ ГОДИНЕ МАЛТРЕТИРАЊЕ СРБА НА ГАЗИМЕСТАНУ: Мушкарцима подижу мајице не би ли видели да нема неких националних симбола (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Posle jutrošnje liturgije u manastiru Gračanica i dodele ordena Majka devet Jugovića majkama sa četvoro i više dece, počelo je okupljanje vernika i srpskog naroda iz raznih krajeva Kosova i Metohije, centralne Srbije i Crne Gore, kod spomenika na Gazimestanu udaljenom desetak kilometara od Gračanice, a svega par kilometara od Prištine. 

Foto: D. Zečević

Duž puta od Gračanice, ali i od Merdara prema Gračanici i Gazimestanu, raspoređeni su pripadnici takozvane kosovske policije, kojih je najviše na prilazu samom spomen-obeležju gde su primećeni i inspektori u civilu. 

Osim što zaustavljaju i pretresaju sva vozila na samom skretanju sa magistrale Priština-Mitrovica, pretresaju i svaku osobu na samom ulazu u spomen-obeležje koje je ograđeno visokom metalnom ogradom. Muškarcima podižu majice ne bi li videli da nema nekih nacionalnih simbola. Mere kontrole su rigorozne.

Posetioci se pre početka parastosa slikaju kraj samog obeležja, a sa razglasa se čuju molitve i kosovske pesme. 

Okolni parking je prepun vozila svih registracija, kao da su ljudi jedva dočekali da dođu, jer prošle godine iz bezbednosnih razloga nije služen parastos povodom Vidovdana na Gazimestanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!