SNAŽNO NEVREME PROTUTNJALO KROZ TRI OPŠTINE KOLUBARSKOG OKRUGA: Teški dani za Mionicu, vanredno stanje proglašeno u LJigu

B. PUZOVIĆ

28. 06. 2024. u 19:30

OBDANIŠTE "Neven" potpuno je potopljeno, bujice su oštetile puteve, brojna domaćinstva su pod vodom, ugrožene su bile domaće životinje.

СНАЖНО НЕВРЕМЕ ПРОТУТЊАЛО КРОЗ ТРИ ОПШТИНЕ КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА: Тешки дани за Мионицу, ванредно стање проглашено у Љигу

foto ou mionica

To je bilans snažnog nevremena koje se, u četvrtak posle podne, treći put za nedelju dana, obrušilo na mioničku opštinu. U Ljigu, zbog nevremena, iz obdaništa "Kaja" evakuisano je pet vaspitačica, jer je dvorište bilo potopljeno, a obilne padavine pričinile su probleme i u pojedinim selima opštine Ub.

Štab za vanredne situacije opštine Mionica izdao je hitnu naredbu da se nabave dodatne pumpe za ispumpavanje vode i da se u što kraćem roku dezinfikuju poplavljene prostorije Predškolske ustanove "Neven". Voda sa poplavljenih područja mioničke opštine se povlači, ali svi strahuju od ponovnih obilnih padavina...

- Ovo su teški dani za Mionicu - kaže predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Boban Janković. - Tek što smo se donekle oporavili od prethodnih nepogoda, zadesila nas je nova provala oblaka i potop. Vrtić je pod vodom, a građani, vaspitači, vatrogasci odmah su pritekli u pomoć, da se koliko može sačuva nameštaj, inventar, iznosili su krevetiće, posteljine... Voda je u obdaništu podigla podove. Oštećena je većina saobraćajnica, voda je ušla i u pojedine kuće. Najvažnije je da nije bilo životno ugroženih.

Veliko nevreme zadesilo je i opštinu Ljig, zbog čega je proglašena vanredna situacija na području cele opštine. Pričinjena šteta na putevima, zgradama i usevima je - ogromna. Tri domaćistva su zbog poplave evakuisana, a jednu porodicu je bujica bila zarobila u automobilu u Jajčiću. Sva raspoloživa mehanizacija i ekipe nadležnih javnih preduzeća u Ljigu već u četvrtak uveče bili su angažovani na otklanjanju štete.

Ne pamte ovako nešto

RAD obdaništa je obustavljen, jer su posledice poplave ogromne, sav inventar je gotovo uništen - kažu vaspitačice u "Kaji". - Ovako nešto se ne pamti, obilna kiša je za manje od sat vremena napravila totalni kolaps i poplavu. Nadamo se da će šteta što pre biti sanirana i da će vrtić uskoro ponovo početi sa radom.

- Najkritičnije je bilo kod Predškolske ustanove "Kaja", gde se nakupila ogromna količina vode, pa je pet vaspitačica moralo da bude evakuisano uz pomoć vatrogasno-spasilačke jedinice - kaže predsednik Opštine Ljig Miroslav Starčević. - Formirane su dve komisije za procenu štete na putevima, poljoprivrednom zemljištu i usevima. Za prijavu štete, stanovnicima su na raspolaganju i predsednici mesnih zajednica. U pojedinim selima, bujice su toliko oštetile puteve, da meštani više ne mogu da dođu do svojih kuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)