KLUB NAŠEG NAUČNIKA ČAK I U UGANDI: Počinju "Dani Nikole Tesle 2024 - 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa"

V.C.

24. 06. 2024. u 11:54

TESLINA naučna fondacija iz američkog grada Filadelfije i njena ćerka organizacija Teslina naučna fondacija Srbija organizuju, povodom dve decenije rada, manifestaciju "Dani Nikole Tesle 2024 - 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa".

КЛУБ НАШЕГ НАУЧНИКА ЧАК И У УГАНДИ: Почињу Дани Николе Тесле 2024 - 20 година очувања Теслиног наслеђа

V.C.S.

Događaji će se od 27. juna do 15. jula održavati na prostoru od Gračnice, na KiM, do Beograda i Novog Sada. Sva dešavanja odvijaju se pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a partneri u realizaciji pojedinih aktivnosti su Matica Srpska iz Novog Sada, kao i Zadužbina Ilije Kolarca i Udruženje novinara Srbije iz Beograda.

Centralni program, kako navode organizatori, počinje konferencijom "Teslina naučna fondacija i Matica srpska", 8. jula u Novom Sadu, koju će otvoriti predsednici ove dve organizacije Nikola Lončar i dr Dragan Stanić. Tema je, kažu, kako je Tesla i kako u budućnosti tek može da bude, spona povezivanja srpskog naroda u matici i rasejanju, takozvanog "Teslinog naroda".

Dan kasnije, u beogradskoj Zadužbini Ilije Kolarca, brojni predavači iz Srbije, regiona i ostalih delova sveta predstaviće se Nikola Tesla klubovi iz SAD, Holandije, Mađarske, RS i Srbije, a posebno zanimljivo će biti uključenje članova ogranka Tesline naučne fondacije iz Ugande. Predavanje na temu Tesle i karikature održaće Vladimir Jelenković, dugogodišnji urednik Naučnog programa RTS-a i nekadašnji direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Ekskluzivno sa Univerziteta Sinsinati u SAD-u dolazi profesorka Kristen Iversen, koja više od decenije, na multidisciplinarni način, istražuje rad i život Nikole Tesle u zemlji u kojoj je proveo dve trećine života.

Trećeg dana konferencije, 10. jula,poznavaoci Teslinog dela i kulturne diplomatije, u beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije, diskutovaće na temu zloupotrebe Teslinog imena, projekta Teslinog naroda i Nikola Tesla klubova. Članovi Tesline naučne fondacije predstaviće glavne projekte koji su realizovani u prethodnih 20 godina rada fondacije.

Kao prateći program konferencije, održaće se dve izložbe - jedna od 1. do 15. jula u Galeriji Nikola Radošević, na kojoj će posetioci videti slike, skulpture i fotografije inspirisane slavnim naučnikom autora iz SAD, sa Kube, iz Izraela i Rusije, zemalja bivše Jugoslavije i Srbije. Biće organizovane i radionice i zajednička druženja uz umetnost za najmlađe. Druga izložba otvara se 3. jula, u Kući Đure Jakšića, u Skadarliji, i biće prikazani selektovani radovi iz umetničke kolekcije Tesline naučne fondacije koje su umetnici darivali, kao i deo radova nastalih posebno za ovu izložbu.

Manifestacija "Dani Nikole Tesle 2024" završava se donatorskom večeri, 10. jula, u beogradskom hotelu "Palas".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi