POGLEDAJTE KAKVI OBLACI STIŽU U SRBIJU: U narednim satima pljuskovi sa grmljvinom zahvatiće ove krajeve (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 06. 2024. u 18:00

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) oglasio se najnovijim upozorenjem na pogoršanje vremena koje nas očekuje i u popodnevnim časovima.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКВИ ОБЛАЦИ СТИЖУ У СРБИЈУ: У наредним сатима пљускови са грмљвином захватиће ове крајеве (ФОТО)

Foto: P. Milošević

- Na području južne Bačke u narednih sat vremena intenzivni pljuskovi sa grmljavinom, jakim vetrom i gradom - navodi se u RHMZ najavi.

Foto: RHMZ/printskrin

 

Kako je danas najavila meteorolog RHMZ-a, Aleksandra Travica, najobilnije padavine čekaju nas i popodne uveče, dok je navela da će čitava Srbija biti na udaru, ali da će se istaći istočni deo.

Danas je za istočni deo Srbije izdato upozorenje najvišeg stepena zbog grmljavine.

- Danas jesu obilniji pljuskovi, može doći do olujnog vetra, ali ti razvoji neće biti toliko intenzivni kao kod superćelijskih oluja. Što se tiče narednog perioda, očekujemo stabilizaciju vremena. Već sutra bi trebalo iznad većeg dela da bude suvo - navodi Travica.

"Opasne oluje ulaze na zapad Srema i Bačke"

Meteorološki portal "hailz_srbija" podelio je fotografiju neba iznad Srema i Bačke u popodnevnim časovima, na kojem se vidi oluja koja ulazi na zapad i kreće se prema Rumuniji.

- Opasne oluje ulaze na zapad Srema i Bačke i za pola sata će biti jakog nevremena. Oblaci se kreću prema Rumuniji. Na jugozapadu i zapadu Srbije, na liniji — Loznica-Valjevo-Čačak-Kraljevo-Kopaonik se formirala suva linija koja razdvaja suvu vazdušnu masu na jugozapadu i vlažnu u centralnoj Srbiji. Ova zona razdvajanja pokušava da stvori oluje — što se može desiti u narednih sat vremena - navodi "hailz_srbija".

Kako se dalje navodi, u tom slučaju, zona sa najvećim rizikom za ekstremno vreme, koja je navedena jutros, će biti na putanji tih oluja.

MUP i RHMZ izdali upozorenja za danas

Danas će biti veoma nestabilno, naročito u drugom delu dana, sa jakim pljuskovima i velikom količinom padavina za kratko vreme uz grad (lokalno i preko 5 cm u prečniku) i olujni vetar u oblasti najjačih razvoja, upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti.

Izdat najviši stepen upozorenja

U celoj zemlji izdat je narandžasti meteoalarm, osim na KiM gde je žuti, a u istočnoj Srbiji crveni (najviši) stepen upozorenja.

Za konkretne lokacije izdavaće se hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.

Šta znači crveni, a šta narandžasti meteoalarm?

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika i slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SITUACIJA JE ŠOKANTNA, NISAM TO OČEKIVAO: Čuveni teniser zabrinut zbog Janika Sinera