PIK BEČEJ NA DANU POLJA PREDSTAVIO PROJEKAT PAMETNOG NAVODNJAVANJA

Promo

29. 05. 2024. u 14:00

PIK Bečej, članica MK Group koja posluje u okviru MK Agriculture divizije, organizovao je Dane polja u blizini Bečeja.

ПИК БЕЧЕЈ НА ДАНУ ПОЉА ПРЕДСТАВИО ПРОЈЕКАТ ПАМЕТНОГ НАВОДЊАВАЊА

Foto: Jakov Simović

Tom prilikom predstavljen je projekat „Implementiranje softvera za preporuke navodnjavanja”, čiji je cilj da se primenom odgovarajuće tehnologije naprave značajne uštede u potrošnji vode, kao jednog od najvažnijih prirodnih resursa, i da se optimizuju troškovi u ratarskoj proizvodnji. Zahvaljujući senzorima koji su postavljeni na parcele pod navodnjavanjem i vremenskoj prognozi sa meteo-stanice, dobijaju se informacije na kojoj dubini se nalazi voda dostupna usevima, u kojoj količini i da li ima potrebe za navodnjavanjem. PIK Bečej je za realizaciju ovog projekta uspostavio saradnju sa holandskom kompanijom Dakom, a podršku je pružila i Ambasada Kraljevine Holandije u Republici Srbiji.

- Veoma smo srećni što smo danas ovde da predstavimo projekat koji je holandska Vlada delimično finansirala. To je projekat realizovan u saradnji MK Group i holandske kompanije Dakom, koja obezbeđuje digitalizaciju tehnologije i upravljanje kontrolom navodnjavanja, što je veoma važno za održiviji i profitabilniji poljoprivredni sektor - istakao je Koen van Gineken, regionalni Ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije.

Foto: Jakov Simović

Holandska kompanija Dakom, koja je u svetu poznata po rešenjima za inovativnu i preciznu poljoprivredu, započela je saradnju sa PIK Bečejem u cilju postizanja bolje kontrole navodnjavanja. Ispred PIK Bečeja projekat je predstavio Goran Jašin, rukovodilac navodnjavanja u ovoj kompaniji.

- Projekat pametnog navodnjavanja će doprineti boljem donošenju odluka u procesima navodnjavanja, što za posledicu ima optimizaciju troškova u samoj proizvodnji i uštedu u potrošnji vode kao važnog resursa. Precizna poljoprivreda i pametne tehnologije doprinose i boljim prinosima, jer na osnovu podataka koje dobijamo sa postavljenih senzora i meteo-stanice možemo sprovoditi adekvatne mere za navodnjavanje naših parcela i kultura koje uzgajamo - rekao je Goran Jašin.

- Primenom najnovijih tehnologija ostvarujemo natprosečne prinose na 13.000 hektara koje obrađujemo, uz ukupnu proizvodnju preko 220.000 tona svih ratarskih i povrtarskih useva na godišnjem nivou. Posebno bih istakla da je preko 70% zemljišta koje obrađujemo pod sistemima za navodnjavanje - poručila je Sanja Savić, v. d. rukovodioca divizije MK Agriculture.

MK Agriculture divizija, u okviru MK Group sistema, obuhvata kompanije koje se bave ratarstvom, govedarstvom, proizvodnjom i preradom povrća i voća, i vinogradarstvom. Vodeću poziciju u srpskom agraru imaju zahvaljujući pionirskim poduhvatima u digitalizaciji poljoprivrede i stalnim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje i inovacije za povećanje produktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

SNAŽNO nevreme sinoć je pogodilo Srbiju. Oluja je prvo opustošila Sloveniju i Hrvatsku, a onda stigla i u našu zemlju. Trenutno novo nevreme pogodilo je Crnu Goru, a slike sa društvenih mreža svedoče o jačini oluje koja je nosila sve pred sobom. Sudeći po radarskim snimcima sa sajta "Vreme i radar", upravo ta oluja stići će u Srbiju u narednim satima.

02. 07. 2024. u 13:00

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor