OŽIVELI ANTIČKI VIMINACIJUM: Naučno-tehnološki spektakl za odabrane strane studente u najpoznatijem srpskom arheološkom lokalitetu

B. SUBAŠIĆ

27. 10. 2022. u 09:44

SRPSKI arheolozi sa Viminacijuma priredili su naučno-tehnološki spektakl za odabrane strane studente na nedavno održanoj radionici kulturnog nasleđa projekta "Imerzium" (Immersium).

ОЖИВЕЛИ АНТИЧКИ ВИМИНАЦИЈУМ: Научно-технолошки спектакл за одабране стране студенте у најпознатијем српском археолошком локалитету

Lokalitet Viminacijum, Foto Viminacijum

U doslovnom prevodu sa latinskog ova reč znači zaranjanje, a označava tehnologije pomoću kojih posetilac arheološkog lokaliteta može virtuelno da uđe u svet prestonice rimske provincije Gornje Mezije i njenih stanovnika.

- Radionici je prisustvovalo deset studenata osnovnih, master i doktorskih studija iz Slovenije, Hrvatske, Grčke i Bugarske i kroz predavanja stručnjaka iz našeg Arheološkog instituta naučili su nešto novo o imerzivnim tehnologijama i njihovoj upotrebi u promociji bogatog kulturnog nasleđa iz rimskog perioda na prostoru Balkana - kaže arheolog dr Ivan Bogdanović.

- Studenti su imali priliku da testiraju i mobilnu aplikaciju IMMERSIUM, koja na zabavan način, kao u video-igrici, dočarava život u antičkom Viminacijumu upotrebom proširene i virtuelne stvarnosti.

Aplikacija "vodi" u rimsko doba, Foto Viminacijum

Cilj ovog projekta je povezivanje partnera iz pet zemalja Balkana: Severne Makedonije, Srbije, Slovenije, Grčke i Bugarske.

- Polaznici su učestvovali u različitim radionicama i hakatonu, gde su iznosili i razvijali svoje ideje za promociju kulturnog nasleđa kroz upotrebu novih tehnologija. Posetili su, takođe, i neke od najznačajnijih arheoloških znamenitosti u Srbiji, poput Golupca i Lepenskog vira - kaže arheolog Ljubomir Jevtović.

- Doživeli su jedno kompletno iskustvo imerzije, zaranjanja u prošlost, obučeni kao Rimljani na rimskoj večeri u rekonstruisanoj rimskoj vili Domus Scientiarum Viminacium.

RAZUMEVANjE KULTURNOG NASLEĐA

U ISTO vreme kada i radionica na Viminacijumu, održavana su slična dešavanja na lokalitetima Stobi u Severnoj Makedoniji i Emona u Sloveniji. Sve radionice su deo projekta programa Kreativna Evropa Evropske unije, sa ciljem stvaranja kooperacije kulturnog i kreativnog sektora radi poboljšanja doživljaja i razumevanja kulturnog nasleđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE U BOLOVIMA: Kako je izgledalo snimanje Lauševog poslednjeg filma? (VIDEO)