UMESIO "PLAZMU" ZA SVA VREMENA: Sladokusce rastužio odlazak Petra Tutavca, jednog od tvoraca najprodavanijeg i omiljenog keksa

D. NOVKOVIĆ

01. 02. 2022. u 22:14

U POŽAREVCU je u 88. godini preminuo Petar Tutavac (1934-2022), jedan od osnivača kompanije "Bambi" i jedan od tvoraca čuvenog "plazma keksa".

УМЕСИО ПЛАЗМУ ЗА СВА ВРЕМЕНА: Сладокусце растужио одлазак Петра Тутавца, једног од твораца најпродаванијег и омиљеног кекса

Petar Tutavac, Foto Arhiva/Foto "Bambi"

Ova vest je u ponedeljak uveče odjeknula širom Srbije i regiona, jer je reč o poznatom i uglednom privredniku.

- Kompanija "Bambi" je sa velikim žaljenjem primila vest o smrti Petra Tutavca, jednog od tvoraca "plazma keksa". Kao prvi stručni majstor keksar, kreator je mnogobrojnih poslastica u bivšoj Jugoslaviji, koje i danas uživaju ljubav i poverenje potrošača.

Gospodin Tutavac ostavio je neizbrisiv trag u konditorskoj industriji i zahvalni smo mu na ogromnom doprinosu kvalitetu i prepoznatljivosti "plazma keksa" u kojem su uživale i danas uživaju generacije, kako dece, tako i odraslih - saopšteno je iz "Bambija" povodom smrti uglednog privrednika.

Tutavac je rođen 1934. u Podgradini, kod Opuzena, u Hrvatskoj. Završio je tkački zanat i pleo korpe u kojima se prenosio hleb. Kasnije je završio kurs za keksara koji je raspisala konditorska fabrika "Kraš", gde se i zaposlio posle služenja vojnog roka. Uz rad je pohađao i "Krašovu" višu školu za inženjera konditora u proizvodnji, a njegov diplomski rad bio je keks "domaćica", koji je, posle "plazme", bio najprodavaniji keks u SFRJ. Osim njih osmislio je i mnoge druge poslastice.

Foto plazma.rs

U svom razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju", Tutavac je svojevremeno ispričao da nijedan svoj proizvod nije patentirao:

- To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo, nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom "Bambi" tehnologije. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu.

Vrhunac svoje radne karijere doživeo je u Požarevcu, posle zaposlenja u "Bambiju". "Plazma" je nastala nadogradnjom keksa "plazmon" koji se pravio u istoimenoj fabrici u Italiji. Miloš Reljin, tehnolog, smanjio je gramažu da se ne podudara sa "plazmonom", a promenio je i recept, jer je ubacio novi sastojak, pa otud i zakonska zaštita tog keksa, kao industrijske svojine "Bambija", a ne pojedinca.

Kako je u intervjuu za "Novosti" 2018. godine ispričao osnivač "Bambija" Momčilo Filipović, dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, istovremeno je tragao i za stručnim kadrom. Obratio se Milošu Reljinu, koji je na preporuku doveo Petra Tutavca koji je tada radio u Leskovcu. Filipović je tada ispričao i da je "Plazmon" tužio "Bambi" zbog krađe recepta i oblika keksa:

- Italijani su izgubili taj spor. Vodio se u Grčkoj. Miloš Reljin, tehnolog, smanjio je gramažu da se ne podudara sa "plazmonom", a promenio je i recept, jer je ubacio novi sastojak. Tada je između dve fabrike napravljen džentlmenski dogovor, da "plazmon" zaobilazi jugoslovensko tržište, a da "plazma" na zapadno tržište ide pod imenom "lane".

"Plazma" je i danas jedan od najpoznatijih srpskih proizvoda, Foto Tanjug

Posle rada u "Bambiju", Tutavac je sa porodicom u Požarevcu osnovao firmu za proizvodnju hleba i peciva, koja i danas uspešno radi. Kako su za "Novosti" rekli neki od zaposlenih, u njoj je bio radno aktivan sve do poslednjih dana života. Prošle srede mu je pozlilo i pretrpeo je blaži šlog, nakon čega je prebačen na lečenje u Opštu bolnicu. U nedelju uveče, naglo mu je pozlilo i nakon toga je preminuo.

URNU POHRANjUJU U OPUZENU

PORODICA Petra Tutavca, dve ćerke i sin, primaće saučešće danas u kapeli na Starom groblju u Požarevcu. Potom će njegovo telo biti preneto u Beograd, na kremaciju, a urna će biti pohranjena u Tutavčevom zavičaju, u Opuzenu, u Hrvatskoj.

Iako je važio za jednog od najpoznatijih privrednika u Srbiji i Požarevcu, izuzetno zaslužnog za razvoj i uspon kompanije "Bambi" i samog grada, povodom njegove smrti nije zakazana komemoracija, kako su saopštili iz "Bambija", zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Svi koji žele da izjave saučešće porodici, to će moći da urade na Starom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (4)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu