MUŠKARCI SU U VEĆEM RIZIKU: Upozorenje reumatologa - Kada se giht ne leči, zglobovi propadaju

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 10. 2024. u 07:00

IAKO giht ima specifičan simptom kojim se ispoljava, činjenica je da kod određenog broja pacijenata vreme do postavljanja ove dijagnoze traje i po nekoliko meseci, jer kod njih znaci bolesti nisu tipični, pa se često povežu sa nekim drugim stanjima.

МУШКАРЦИ СУ У ВЕЋЕМ РИЗИКУ: Упозорење реуматолога - Када се гихт не лечи, зглобови пропадају

Foto: Shutterstock

U intervjuu za "Novosti" dr Nikola Roganović, reumatolog iz Beograda kaže da se sigurna dijagnoza gihta postavlja nalazom kristala soli mokraćne kiseline u sinovijalnoj tečnosti koji se dobija punkcijom zgloba, ali to nije uvek izvodljivo:

- Osim toga, vrednosti mokraćne kiseline u krvi tokom napada gihta mogu da budu normalne što često do dovodi odložene dijagnoze.

o U kojim slučajevima nije moguće uraditi punkciju zgloba?

- Kada je zahvaćen manji zglob, teško je dobiti punktat. Tada se dijagnoza može postaviti na osnovu tipične anamneze i kliničke slike. Dakle, ako se iste tegobe ponavljaju, podrazumevaju veoma jaku upalu, najčešće jednog zgloba na nogama i ako je visoka sedimentacija i C-reaktivni protein (CRP), uz povišene vrednosti mokraćne kiseline i uz tipični nalaz na ultrazvučnom pregledu, dijagnoza je vrlo jasna. Ukoliko kod pacijenta primetimo i prisustvo otvrdnulih kvržica (nakupina uratnih kristala), obično na ušnim školjkama, sigurni smo da dugotrajno pati od gihta.

FOTO: Arhiva novosti

Dr Nikola Roganović

o Zašto dolazi do nagomilavanja mokraćne kiseline?

- Ona nastaje u toku normalnih metaboličkih procesa u organizmu, ali ukoliko se ne izlučuje putem bubrega u dovoljnoj meri, dolazi do njenog nagomilavanja u zglobovima, bubrezima i mekim tkivima.

o Kako obično izgleda prvi napad gihta?

- Prvi napad gihta se obično manifestuje iznenadnim, veoma bolnim otokom zgloba. Najčešće je u pitanju zglob u korenu palca stopala, ali se može raditi i o nekom drugom zglobu (skočni zglob, koleno, lakat...). To je svakako trenutak kada se treba javiti reumatologu radi prvog pregleda. Ponekad mogu da se ispolje i opšti simptomi kao što su drhtavica, skok temperature i malaksalost, pa se dešava da se greškom postavi dijagnoza infekcije.

o Kako se leči giht i da li je odgovor na terapiju uvek onakav kakav se priželjkuje?

- Terapija akutnog napada gihta podrazumeva primenu punih doza nesteroidnih antireumatika, ali se mogu primeniti i kortikosteroidi, koji se najčešće piju ili ubrizgavaju u upaljeni zglob. Nakon smirivanja napada, uvodi se određeni režim ishrane radi smanjenja nivoa mokraćne kiseline u organizmu.

Inovativno lečenje

o Ima li inovativnih lekova za ovu reumatsku bolest?

- Za terapiju gihta se najviše koriste urikostatici, koji smanjuju stvaranje mokraćne kiseline u organiznu, ali se mogu koristiti i lekovi koji povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline preko bubrega (urikozurici). Primena peglotikaza koje predstavljaju rekombinantni oblik urikaze (enzima koji razgrađuje mokraćnu kiselinu) najnoviji je oblik lečenja koji se koristi kad prethodno navedena terapija ne daje rezultate, što je prilično retko.

o Da li je poseban jelovnik dovoljan da se spreče budući napadi gihta?

- To najčešće nije dovoljno, pa se u redovnu terapiju uvode lekovi iz grupe urikostatika. Tek tada, kada je pacijent pravilno lečen, šanse da se napad gihta ponovi su izuzetno male.

o Šta u slučaju kada nema odgovora na terapiju?

- Ako određen vid terapije ne da rezultat, uvek je moguće izvršiti korekcije koje će dovesti giht pod kontrolu.

o Da li je giht često udružen sa nekim drugim poremećajima zdravlja i kojim?

- Osim kod osoba sa metaboličkim sindromom (onih koji istovremeno pate od prekomerne telesne težine, poremećenih lipida i visokog krvnog pritiska), giht se često sreće i kod pacijenata sa oslabljenom funkcijom bubrega.

o Zašto giht češće pogađa muškarce?

- Giht jeste značajno češći kod muškaraca. Smatra se da čak svaki pedeseti muškarac stariji od 30 godina ima ovaj zdravstveni problem. Razlog zašto je giht mnogo ređi kod žena leži u tome što estrogeni (ženski polni hormoni) povećavaju izbacivanje mokraćne kiseline putem bubrega. Uglavnom smatra se da u opštoj populaciji giht pogađa oko šest odsto muškaraca, a svega tri odsto žena.

o Šta se dešava ako se giht ne shvati ozbiljno?

- Iako giht ne spada u teške bolesti zglobova, važno je ozbiljno shvatiti problem, rano se javiti reumatologu i sprovoditi predloženu terapiju. U suprotnom, giht može da se ispolji sve češćim i težim upalama zglobova koje mogu dovesti i do njihovog značajnijeg oštećenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”