POMOĆ U KONTROLI EPILEPSIJE: Inovacija u lečenju - Dečaku iz Engleske ugrađen uređaj koji je omogućio bolji kvalitet života

I. K.

01. 07. 2024. u 13:02

DEČAK sa teškom epilepsijom postao je prvi pacijent na svetu koji je isprobao novi uređaj za kontrolu napada koji mu je implantiran u glavu, prenosi Bi-Bi-Si.

ПОМОЋ У КОНТРОЛИ ЕПИЛЕПСИЈЕ: Иновација у лечењу - Дечаку из Енглеске уграђен уређај који је омогућио бољи квалитет живота

Foto Shutterstock

Njegova majka Džastin rekla je je on srećniji i da ima "mnogo bolji kvalitet života". Operacija je izvedena u oktobru kao deo ispitivanja u bolnici Great Ormond Street u Londonu kada je Oran imao 12 godina.

Oran, iz Somerseta, ima Lenoks-Gastoov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardni tretman koji se razvio u dobu od tri godine. Od tada je imao napade u rasponu od dvadeset do nekoliko stotina svakog dana. Oranova majka je, pre operacije, objasnila kako je epilepsija dominirala dečakovim životom:

"Ukrala mu je celo detinjstvo", rekla je i dodala da je dečak imao niz različitih napada, uključujući i one u kojima bi pao na zemlju, snažno se tresao i gubio svest.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju