GORKE BILJKE - PRIRODNA ZAMENA ZA LEK: Evo za koje probleme se najviše koriste

Tatjana Marković

31. 12. 2024. u 07:00

Gorke biljke od davnina se koriste u narodnoj medicini kao lek koji može da pomogne u stimulaciji probavnih sokova i spreče nakupljanje želudačne kiseline.

ГОРКЕ БИЉКЕ - ПРИРОДНА ЗАМЕНА ЗА ЛЕК: Ево за које проблеме се највише користе

Foto: Shutterstock

Kokteli od gorkih biljaka, danas poznati kao „biter“ – bili su naširoko korišćeni još u 17 veku. Tako je, na primer, Škotlanđanin dr George Cheyne lečio giht laganom ishranom, uz dosta tečnosti i svojim čuvenim „gorkim lekom“ za lošu probavu. Taj njegov lek pravio se od 5 sastojaka – alkohola, pelina, rena, potočarke i korena anđelike.

Kako deluje koktel od gorke biljke

Gorke biljke koriste se za poboljšanje probave. Poznato je da se problemi sa varenjem mogu regulisati gorkim biljem poput mente i đumbira, koji ublažavaju gasove, grčeve u stomaku i mučninu. Takođe se koriste i za ublažavanje sindroma iritabilnog creva.‌

Za gorke biljke, koje se zovu i „digestivne gorčice“ kaže se da pomažu varenju zbog gorkog ukusa koji stimuliše takozvane „okusne pupuljke“ koji su deo čula ukusa i signaliziraju da započnu različite aktivnosti u našem digestivnom sistemu, poput stvaranja više pljuvačke. Okusni pupoljci su ćelije na jeziku koje nam omogućavaju da osetimo ukuse – slatko, slano, kiselo, gorko… Ove ćelije  regenerišu se otprilike svakih 10 dana, što znači da se oštećeni okusni pupoljci obično regenerišu sami.

Foto: Vikipedija

Koje su zdravstvene koristi od gorkih biljaka?

Iako naučnici kažu da je potrebno još više istražiti ovu temu, ipak se pokazalo da gorke biljke imaju zdravstvene prednosti za digestivni trakt:

Regulišu digestivni trakt. Studija je pokazala da ljudi koji su uzimali gorke biljke manje jedu pa samim tim unose i manje kalorija. Biter kokteli mogu da deluju na receptore gorčine u delovima digestivnog sistema koji teraju naše telo da oslobađa crevne hormone zbog kojih se osećamo siti.

Pomažu da se proizvodi više pljuvačke. Pljuvačka ima enzime koji nam pomažu da se započne razgradnja hrane. Biter koktel može da pomogne da se proizvede više pljuvačke, što može da olakša proces varenja.

Otpuštaju želudačni sok. Želudac sadrži različite hemikalije poput pepsina i želudačne kiseline koje nam pomažu da razgradimo hranu. Gorki proizvodi mogu da učine da želudac oslobodi više želudačnog soka što pomaže kod žgaravice, grčeva i probavnih smetnji.

Foto Shutterstock

Gorke biljke treba pažljivo birati

Stručnjaci upozoravaju da otrovne biljke mogu da budu veoma gorkog ukusa tako da treba biti posebno obazriv. Ali, nisu sve gorke biljke nebezbedne za jelo, a za biter koktele najčešće se koriste:

Maslačak

Lincura
Pelin
Gorka dinja
Koren čička.

Biljke mogu da utiču na neke lekove i spreče ih da deluju kako je predviđeno što dalje može da izazove zdravstvene probleme. Neke biljke mogu da budu nebezbedne za zdravstvena stanja kao što su epilepsija, bolest bubrega, bolest jetre, nizak krvni pritisak i poremećaji krvarenja. Biteri od gorkih biljaka se ne preporučuju ni trudnicama i dojiljama, niti ih treba davati deci. Osobe sa gastrointestinalnim  bolestima ne bi trebalo da uzimaju bitere jer mogu da iritiraju probavni sistem, posebno kod ljudi koji imaju čireve i inflamatorne bolesti creva.

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)