BIĆETE BOLJE I FIZIČKI I MENTALNO: Post "na vodi" najbliži mediteranskoj ishrani (JELOVNIK)
VASKRŠNjI post koji je u toku može da doprinese da se i mentalno i fizički osećate bolje.
Kao prvo, stručnjaci za ishranu za hrišćanski post kažu da ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetes melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma.
Osim toga, posna ishrana, pre svega jelovnik "na vodi", može da olakša mnoge probavne smetnje. Namirnice bez dodatog ulja podstiču probavu, eliminišu nadutost i stvaraju veliki osećaj lakoće. Pri tome, možete i da izgubite koji suvišni kilogram, ali samo ako mudro birate šta ćete da jedete.
Posna ishrana, uz malo truda i veštine, može da bude i raznovrsna i ukusna, a svakako je zdrava u određenom vremenskom periodu.
Evo kako bi mogao da izgleda sedmični jelovnik "na vodi":
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode
Užina: šaka badema
Ručak: bareno povrće sa začinima i pečeni krompir
Večera: sendvič od integralne kifle, pečene paprike u rerni, svežeg luka i rukole
Utorak
Doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće)
Užina: šaka kikirikija ili jedna banana
Ručak: beli pasulj na vodi
Večera: namaz od avokada i integralni hleb
Sreda
Doručak: posna pita sa pečurkama
Užina: šaka kikirikija
Ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje
Večera: kuvane leblebije u paradajz-sosu začinjeno po želji
Četvrtak
Doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)
Užina: šaka indijskog oraha
Ručak: paradajz-čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti brašnom
Večera: domaći džem ili med na krišci hleba i čaj
Petak
Doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi
Užina: šaka oraha
Ručak: bukovača ili bareni kukuruz šećerac
Večera: senvič sa crvenom pečenom paprikom i svežim lukom
Subota
Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode
Užina: šaka lešnika
Ručak: špageti sa kečapom i povrćem
Večera: pašteta od barenog pasulja i povrća i integralni hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka pasulj, krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu)
Nedelja
Doručak: kačamak sa prepečenim susamom (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)
Užina: dva do tri brazilska oraha
Ručak: bareni grašak
Večera: namaz od avokada (izblendirati avokadao, malo limunovog soka, so i biber) i integralni hleb
ZAHAROVA BRUTALNO ODGOVORILA ANALENI BERBOK: Šta je sa američkim vojnim bazama u Nemačkoj?
ZVANIČNA predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovorila je na izjavu nemačke šefice diplomatije Analene Berbok o ruskim bazama u Siriji, podsetivši je na američke vojne baze u Nemačkoj.
03. 01. 2025. u 19:49
BIĆE PUNO SNEGA, ČAK I U BEOGRADU: Meteorolog dao prognozu za praznike, pa otkrio kakvo će biti leto i sve iznenadio
GOST jutarnjeg programa "Novosti" bio je meteorolog Ivan Ristić koji je govorio o tome kakvo nas vreme očekuje posle praznika, ali i tokom leta i cele godine.
03. 01. 2025. u 20:35
KAKO DANAS IZGLEDA TITOV SIN: U penziju otišao kao hrvatski diplomata, živi van očiju javnosti, a ćerka je njegovo najveće bogatstvo (FOTO)
ALEKSANDAR Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita, nakon završetka svoje uspešne diplomatske karijere proveo je poslednjih deset godina uglavnom daleko od očiju javnosti.
02. 01. 2025. u 17:07
Komentari (0)