UMORNI STE I DEPRESIVNI? Proverite da nemate anemiju, pa manjak gvožđa umanjite - ishranom (JELOVNIK)

I. K.

27. 02. 2023. u 14:00

ANEMIJA usled nedostatka gvožđa jedno je od najčešćih stanja narušenog zdravlja. Pacijenti sa ovom dijagnozom najčešće pate od umora, pospanosti, depresije, stresa, lošeg stanja kože, kose i noktiju.

УМОРНИ СТЕ И ДЕПРЕСИВНИ? Проверите да немате анемију, па мањак гвожђа умањите - исхраном (ЈЕЛОВНИК)

Foto shutterstock.com

Mnogo ozbiljniji problem je što istovremeno nedostatak gvožđa uzrokuje manju otpornost na infekcije i slabi funkcija čišćenja jetre, a povećavaju se i rizici pojave bolesti povezanih sa srcem, krvnim sudovima i nervnim sistemom. Pored preparata za nadoknadu gvožđa osnova terapije anemije je odgovarajuća ishrana.

Da biste pomogli telu da nadoknadi gvožđe trebalo bi da jedete crveno meso (govedina, jagnjetina, nemasna svinjetina, piletina), iznutrice (pileća, svinjska i goveđa džigerica, srca, jezici), orašaste plodove i mahunarke (kikiriki, pistaći, bademi, sočiva i grašak), povrće, žitarice, voće i suvo voće.

Preporuka je da se u vidu suplemenata uzimaju i vitamini C, B i A, i minerali bakar i cink jer su potrebni za apsorpciju gvožđa. Kakao, čaj i kafu smanjite na minimum, a u potpunosti ograničite alkohol i gazirana pića. Ne konzumirajte mast, margarin, pekarske proizvode, konzervisanu hranu i kobasice. Hranu nikako ne bi trebalo pržiti, a dnevno bi trebalo popiti najmanje dve litre vode i smanjiti so u ishrani.

Evo primera jelovnika za radnu nedelju:

Foto Shutterstock

 

Ponedeljak

doručak: dve kriške integralnog hleba sa sirnim namazom, šunkom sveže isceđenim sokom od pomorandže

ručak: tanjir juneće čorbe i dinstana džigerica sa crnim lukom i jabukama

užina: ananas ili kivi ili salata od ananasa i kivija

večera: integralni pirinač i piletina na žaru

Foto: Shutterstock

Utorak

doručak: ovsene pahuljice sa suvim grožđem, bananom i jogurtom

ručak: svinjske šnicle, pire krompir i kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom

užina: pomorandža

večera: španska pita i kisleo mleko

Foto Shutterstock

Sreda

doručak: dva barena jaja, presna crvena paprika, dve kriške integralnog hleba i 50 g nemasnog sira

ručak: grašak sa piletinom i kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom

užina: šaka badema

večera: domaća pašteta od džigerice, integralni hleb i sveže ceđen sok od pomorandže ili limunada sa kašikom meda

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

doručak: omlet sa prazilukom od dva jaja pržen na vrlo malo masti, dve kriške integralnog hleba

ručak: krem čorba od brokolija, krompira i piletine, riba na žaru i integralni pirinač

užina: šaka neslanog kikirikija

večera: makarone sa sirom

Foto: Free Images Pixabay

Petak

doručak: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim suvim smokvama, bademima i jogurtom

ručak: pasulj i salata od pečenih paprika začinjena belim lukom

užina: šaka oraha

večera: voćna slata zaslađena medom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (0)

SUPERŠUT STIGAO NA KOSOVO I METOHIJU – CRVENA ZVEZDA I FONDACIJA MOZZART ZA POMOĆ PORODICI MATIĆ