PREJEDANJE TOKOM PRAZNIKA: U svečanoj večeri ne mora da bude 5.000 kalorija

I. KOVAČIĆ

02. 01. 2023. u 21:00

PRAZNIČNI dani su u toku, puni su izazova kada je o zdravlju reč. U žurbi i jurnjavi da se sve stigne mnogi se opterete i ne shvataju da su pod stresom, nisu retke ni posekotine tokom kićenja kuće, opekotine od spremanja raznih specijaliteta.

ПРЕЈЕДАЊЕ ТОКОМ ПРАЗНИКА: У свечаној вечери не мора да буде 5.000 калорија

Foto: Free Images Pixabay

Sve su to uglavnom male povrede koje možete da sanirate sami...Ali, najbitnije je da tokom praznovanja ne preterujete u jelu i piću. U suprotnom slavlje može da vam propadne.

S obzirom na to da praznična atmosfera ne može da se zamisli bez bogate trpeze, ne čudi činjenica da mnogi do polovine januara dobiju po nekoliko kilograma na težini.

Nutricionisti upozoravaju da se tokom uobičajene slavske večere unese između 3.500 do 5.000 kalorija. Činjenica je da se hrana sa svečane trpeze vrlo često nastavi i sutradan, pa je lako da se izračuna otkud višak telesne mase na kraju praznovanja. Profesorka dr Budimka Novaković sa Medicinskog fakulteta U Beogradu, stručnjak za pitanja gojaznosti, aditiva i niskokalorijskih zaslađivača, kaže da u našoj zemlji 65 odsto muškaraca i više od 50 odsto žena ima prekomernu telesnu masu, a od toga je u oba pola 24 procenta gojazno:

- To znači da i u danima kada nisu praznici građani naše zemlje imaju veliki energetski unos. Tokom prazničnih dana taj unos se značajno poveća.

Pri tome, kako objašnjava naša sagovornica, nema grejs perioda za uticaj gojaznosti na zdravlje. Dakle, ona u samom startu negativno utiče, pogotovo brz dobitak kilograma ima višestruke nepovoljne uticaje na organizam, a ukoliko gojaznost dugo traje, zdravstvene tegobe se pogoršavaju i umnožavaju.

Ipak, nema razloga da se u vreme slavlja drži dijeta. Važno je da se bude umeren, da se ograniči unos masti i šećera, a prednost daje proteinima i povrću. Uz pun tanjir savet je da se nalazi čaša vode, eventualno vina, a nikako gaziranog pića ili piva.

Foto: Free Images Pixabay

Post i suvišni kilogrami

Pred Božić mnogi poste, ali post nikako ne znači da neće doći do dobijanja suvišnih kilograma.
- U vreme posta mnogi jedu velike količine posne hrane kako bi se zasitili, a ona najčešće sadrži belo brašno, dodate šećere i trans masne kiseline, poreklom iz delimično hidrogenizovanih biljnih ulja i imaju veliku energetsku vrednost - kaže profesorka Novaković. - Takođe, tokom posta, konzumira se velika količina suvog voća, koje ima visok sadržaj šećera, i jezgrastog voća, koje ima visoku energetsku vrednost, što sve nije u duhu umerenosti. Posledica je dobitak u telesnoj masi što sigurno nije u saglasnosti sa osnovnom idejom posta, a to je umerenost.

Nutricionisti kažu da je telu potrebno tri do četiri dana da se oporavi od prevelike količine jela, kalorija, masnoće i šećera. Zato u danima nakon slavlja jedite bistre supe, salate, voće i rasol...

Foto: Free Images Pixabay

Šta da radite ako se prejedete

Mnogi se i pored svih saveta za vreme praznika prejedaju. Ako vam se to dogodi bitno je da vas to ne iznervira, jer nervoza dodatno nadražuje želudac i tegobe prejedanja mogu da se pogoršaju. Drugi bitan savet je da opustite pojas ili se presvučete u laganu odeću kako biste smanjili pritisak na stomak.

Nakon prejedanja dobro je lagano prošetati. Pun stomak ne podnosi skakutanje uz muziku, tako da ako ne šetate ili ne spremate sto - mirujte. Nakon prejedanja izbegavajte da se nalivate vodom jer voda će samo dodatno proširiti želudac. Ukoliko je to moguće, popijte šolju čaja od nane ili čašu gaziranog pića.

Opekotine - Odmah započnite hlađenje

Mlaz vode sa slavine može da umiri i opekotinu. Na opekotinu nikako ne bi trebalo da se stavlja led, jer to može dovesti do dodatnih oštećenja tkiva. Hladiti treba tekućom vodom, potapanjem u vodu ili stavljanjem vlažnog, čistog peškira najmanje 20 minuta do pola sata ili i duže, dok ne prestane bol. Hlađenje treba započeti odmah, ali ima smisla i dva sata nakon povređivanja, samo je kasnije efekat slabiji. Ako je površina opekotine velika ne treba sprovoditi hlađenje duže od nekoliko minuta, jer će doći do snižavanja telesne temperature.
Nikako na opekotine ne stavljajte "narodne lekove" kao što su ulje, mast, puter, brašno, luk, pasta za zube, list bokvice i slično, jer se time povećava rizik od infekcije.

Posekotine prvo pod mlaz vode

Ukoliko se posečete, rana se neće inficirati ako je odmah isperete pod mlazom vode. U ovom slučaju nikako se ne preporučuje da se za ispiranje koriste alkohol ili rakija. Osim vodom rana se može isprati i troprocentnim hidrogenom, pogotovo ako postoje nečistoće koje se vodom nisu uklonile. Kada rana krvari, potrebno je čistom tkaninom ili gazom pokriti je i čvrsto pritisnuti kako bi se krvarenje zaustavilo, a ukoliko se i nakon toga nastavi krvarenje, potrebno je javiti se lekaru.

BONUS VIDEO - RECEPT GOTOV ZA PET MINUTA: Napravite posne bisere bez korišćenja šporeta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um