PREKINITE ZAVISNOST OD SLATKIŠA. Vreme je za ozbiljne rezove, ovaj režim ishrane će da vam pomogne (JELOVNIK)
UKOLIKO ne možeta da zamislite dan a da se ne zasladite, ili svaki pad raspoloženja "podižete" omiljenom poslasticom, to može da ukazuje da ste zavisni od slatkiša.
Ta vrsta zavisnosti vodi u dvostruki problem: raspoloženje se popravlja samo privremeno, a previše slatkiša narušava zdravlje. Da raspoloženje i nedostatk energije ne bi rešavali čokoladom ili nekom drugom poslasticom, važna je umerena i izbalansirana ishrana. Istraživanja pokazuju da prosečan stanovnik Balkana za godinu dana pojede između 25 i 34 kg rafinisanog šećera. Uz toliku konzumaciju jedne od "četiri bele smrti", vrlo lako dolazi do gojaznosti, promena u metabolizmu, a neretko i do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Dakle, ukoliko ste sigurni da tokom dana ne unesete više od dve kašičice šećera, nema razloga za zabrinutost. Ali, ako za doručak volite da pojedete ratluk uz kafu, pa za užinu čokoladicu, uz ručak popijete gazirani sok, pomfrit začinite kečapom ili majonezom, posle ručka se zasladite kolačem, a večeru završite sladoledom, vreme je da preispitate svoj način ishrane.
Na jelovniku dijete za odvikavanje od prekomernog konzumiranja slatkiša ključne namirnice su piletina, mlečni proizvodi, riba i užine između obroka. Proteini iz piletine, ribe i mlečnih proizvoda stabilizuju nivo šećera u krvi, podižu nivo hemijskih supstanci u mozgu koje popravljaju raspoloženje i povećavaju energiju. Riba je dodatno bogata omega-3 masnim kiselinama, koje utiču na stvaranje serotonina i popravljaju raspoloženje.
Česti i mali obroci, odnosno užine pomažu izbacivanju slatkiša i šećera, jer se tako održava potreban nivo šećera u krvi. Da biste postigli najbolje rezultate, idealna užina bi trebalo da sadrži višnje, koštunjavo voće, grejpfrut, šljive, kokice, kruške, jabuke, suve kajsije ili jogurt sa malim sadržajem masnoće.
Ponedeljak
Doručak: dve kriške ražanog hleba, tunjevina oceđena od ulja i sveža crvena paprika
Užina: pola šolje malina i šaka oraha
Ručak: riba, bareni krompir i kupus salata
Večera: pileća salata sa rukolom, paprikom, crvenim lukom i celerom, dve kriške ražanog hleba
Utorak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom, desetak badema i jedna banana
Užina: šaka lešnika
Ručak: grilovani pileći file sa povrćem po izboru i barenim krompirom
Večera: riba na roštilju i 100 g kuvanog integralnog pirinča, bareni brokoli začinjen belim lukom, solju i maslinovim uljem
Sreda
Doručak: 100 g mladog sira, jedno bareno jaje, dve kriške ražanog hleba i jedna sveža crvena paprika
Ručak: boranija sa pilećim mesom
Večera: losos sa integralnim hlebom i salatom od barenog brokolija
Četvrtak
Doručak: palenta sa sirom
Užina: voćni jogurt
Ručak: pasulj i kupus salata
Bečera: piletina na žaru sa salatom od svežih krastavaca i jogurta, parče integralnog hleba
Petak
Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i dve kriške integralnog hleba
Užina: dve mandarine
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom i ren
Večera: riba, dve kriške integralnog hleba i salata od rendanog kupusa u šargarepe začinjena po ukusu
Preporučujemo
RUDNIK VITAMINA I MINERALA: Šolja leblebija dnevno čuvar zdravlja
07. 12. 2022. u 18:50
JAČAJU IMUNITET, UBLAŽAVAJU BOL I - GREJU: Jedite ljute papričice, idealne su za zimu
03. 12. 2022. u 18:50
RUDNIK VITAMINA I MINERALA: Šolja leblebija dnevno čuvar zdravlja
07. 12. 2022. u 18:50
STIGAO ŽESTOK ODGOVOR TRAMPU OD PREDSEDNIKA: To je naše i tako će ostati!
PREDSEDNIK Paname Hose Mulino poručio je da Panamski kanal pripada njegovoj državi i da oko toga neće biti pregovora.
23. 12. 2024. u 08:54
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
"SRCE MOJE, DUŠO MOJA" Dajana grca u suzama zbog Žike, a on je grli: "Setila sam se naše svadbe" (VIDEO)
"ZASLUŽIO si da te zagrlim i poljubim..."
23. 12. 2024. u 10:06
Komentari (0)