OPREZ KOD BOLESTI CREVA: Obratite pažnju šta jedete - Prženo je apsolutno zabranjeno
ZAPALjENSKE bolesti creva - Kronova bolest, ulcerozni i nedeterminisan kolitis, autoimuna su oboljenja koja se leče primenom odgovarajućih medikamenata, a podjednako bitan deo terapije je i način ishrane.
Od ovih bolesti najčešće pate mladi od 18. do 35. godine. U Srbiji ima oko 3.000 pacijenata sa ovom dijagnozom, međutim, iz godine u godinu njihov broj raste, iako uzrok nije poznat.
Stručnjaci za ishranu, kao i gastroenterolozi koji se bave ovim bolestima, kažu da bi ishrana ovih pacijenata trebalo bi da bude individualna, jer nekima pojedine namirnice odgovaraju, dok drugima izazivaju nelagodnost.
Ono što je bitno, kako ističu, jeste da oboleli ne izbaci mnogo namirnica iz ishrane, što može da prouzrokuje pothranjenost koja slabi imunitet i povećava sklonost infekcijama. Zbog toga je savet lekara neophodan kada se sastavlja individualni jelovnik. A, u akutnoj fazi bolesti neophodno da se poveća količina kalorija kao i belančevina, jer pacijenti iz straha često jedu malo hrane ili gotovo da ne jedu.
Ovo su pravila ishrane koja odgovaraju onima koji pate od zapaljenskih bolesti creva:
ŠTA SE PREPORUČUJE
Oboleli od zapaljenskih bolesti creva mogu da jedu sve vrste supa i čorbi od posnih mesa (piletina, junetina, teletina) kao i krem-čorbe od povrća i mesa, kao i potaže od pasiranog povrća. U supe može da se doda sitna testenina, a u čorbe pirinač ili griz. Povremeno se preporučuju testa od krompira, pirinčana i kukuruzna testenina i makaroni od heljde. Kada je reč o povrću najbolje je da se ispasira ili da se napravi pire od jedne ili više vrsta. Trebalo bi da se jede kuvana ili dinstana šargarepa, krompir u svim oblicima, spanać, blitva, cvet karfiola, cvekla, dobro sazreo i oljušten paradajz, tikvice, pasirani grašak, sitno iseckana zelena salata.
Od mesa mlado juneće, pileće i riba (tuna, skuša, losos, oslić) može da se kuva, dinsta ili peče. Jaja bi trebalo da se jedu meko kuvana (do dva nedeljno), a od mlečnih proizvoda obrani jogurt, posebno probiotski, kiselo mleko, kefir, posni mlad sir, probiotski sirevi i sirevi tipa "zdenka". S vremena na vreme se preporučuje tost, hleb "od juče" ili dvopek, a od slatkiša puding skuvan na obranom mleku, malo meda ili marmelade, biskviti, kolači od pirinča i korn fleksa i keks "pti ber". Opšti savet za ove pacijente je da što bolje sažvaću hranu.
VOĆE
VOĆE bi uvek trebalo jesti oljušteno i to najbolje pripremljeno kao kompot ili kao proceđen sok. Na trpezi mogu da se nađu i rendane jabuke, dobro sazrele banane ili pečena bundeva. Povremeno mogu da se jedu lešnici i bademi.
ŠTA JE ZABRANjENO
Oboleli od zapaljenskih bolesti creva bi trebalo da izbegavaju prženje kako mesa, ribe, tako i povrća. Veoma je bitno i da se sa ribe i piletine odstranjuje kožicu, i da se nikada ne prejedaju, već da imaju češće, ali manje obroke. Ako postoji intolerancija na laktozu mleko bi trebalo potpuno da se izbaci iz ishrane. Gazirani sokovi i zaslađeni voćni sokovi su takođe zabranjeni, kao i masno (svinjsko i ovčije), konzervisano, dimljeno i sušeno meso, suvomesnati proizvodi, konzervisana, pržena i masna rečna riba (som i tovljeni šaran). Ne bi trebalo jesti ni masne, supe "iz kesice" i od "kocke", kao i čorbe, variva sa kupusom i karfiolom.
Zabranjeni su svež i kiseo kupus, grašak, sočivo, keleraba, praziluk, prokelj i paprika jer sirovo i neoljušteno povrće otežava tegobe. Od slatkiša bi trebalo da se izbegavaju torte, kolači, kakao, čokolada, a od začina biber, aleva paprika, cimet i senf s obzirom na to mogu da nadraže debelo crevo. Alkohol, kafa i jaki čajevi (indijski i ruski) nisu dozvoljeni. Neophodno je, takođe, da se izbegavaju sirovo voće i povrće, a posebno bogato celulozom, kao i pasulj, orasi, kokice, semenke, suvo grožđe, mekinje i proizvodi od celog zrna.
SUPLEMENTACIJA
KLINIČKA istraživanja su pokazala da suplementacija omega 3 masnim kiselinama može da smanji zapaljensku reakciju. U slučaju čestih prolivastih stolica, tečnost bi trebalo da se nadoknadi nezaslađenim voćnim ili biljnim čajevima, negaziranim mineralnim vodama i supama od pirinča, palente, krompira i šargarepe. S obzirom na to da oboleli od ovih bolesti najčešće imaju manjak gvožđa i folne kiseline važno je da lekar odredi dozu suplemenata kao dopunu ishrane. Kada je reč o vitaminskim ili suplementima ostalih minerala korišćenje zavisi od kliničkog stanja, laboratorijskih rezultata kao i izbora namirnica u ishrani.
AKUTNA FAZA
U akutnoj fazi bolesti, odnosno tokom pogoršanja simptoma, kada se pojave grčevi i dijareja, oboleli bi trebalo da piju samo čajeve (kamilica, matičnjak, kupinov i dunjin list, borovnica) i da jedu na vodi raskuvan pirinač bez masnoće i mleka, supe od ovsa i ječma kao i dvopek. Kada se stanje poboljša, jelovnik se dopunjuje pasiranim krompirom, mladim probiotskim sirom, nemasnim jogurtom, kiselim mlekom, raskuvanom teletinom ili kuvanim mladim belim pilećim mesom, dok se postepeno u ishranu uvodi i isključivo termički obrađeno voće (kompot, pire ili pečeno). Kako napreduje oporavak, u ishrani mogu da se koriste i rendane jabuke, sazrele banane, sveže ceđeni voćni sokovi, ali ne na prazan stomak.
"SRAM TE BILO, OAFE ŠICE" Mask žestoko odgovorio Šolcu zbog onoga što je rekao u Davosu
AMERIČKI milijarder Ilon Mask poručio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da treba da ga bude sramota nazvavši ga "Oafom Šicom".
22. 01. 2025. u 08:22
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
ENDIJU MARIJU LICE U MODRICAMA, OGLASIO SE: "Muka mi je od svega, ja sam ljudsko biće! Molim vas - ostavite me na miru" (VIDEO)
"JA SAM ljudsko biće! U redu? Prestanite da me jurite! Muka mi je šta svakog dana moram da nosim na ramenima. Molim vas, ostavite me na miru."
22. 01. 2025. u 14:15
Komentari (0)