KAMEN U BUBREZIMA IZBACITE - HRANOM: Evo kakav jelovnik bogat vlaknima se podrazumeva

V. N.

03. 03. 2022. u 14:45

POSEBAN način ishrane neophodan je ukoliko patite od kamenja u bubrezima. Pravi izbor namirnica i mnogo tečnosti tokom dana neretko su jedini potrebni lekovi protiv ovog stanja. U suprotnom, napad bubrega je neizbežan, a svako ko ga je doživeo zna koliko je to bolno.

КАМЕН У БУБРЕЗИМА ИЗБАЦИТЕ - ХРАНОМ: Ево какав јеловник богат влакнима се подразумева

Foto Shutterstock

Oni koji pate od kalkuloza trebalo bi najčešće da jedu hranu koja sadrži obilje vlakana, a poželjno je da smanje unos soli i proteina životinjskog porekla na oko 0,8 grama po kilogramu telesne mase. Jednostavno rečeno - oko 100 grama mesa dnevno treba da bude maksimum za odraslu osobu koja ima sklonost nakupljanju kamenja.

Kamen u bubregu može da bude različitog sastava. Ipak, u najvećem broju slučajeva u bubrezima se stvaraju oksalatni kamenci, a njihovo nastajanje moguće je sprečiti ishranom, ali ih i istopiti pomoću pažljivo biranih namirnica.

Većina naučnih radova govori u prilog tome da bi oni koji su skloni nastanku oksalatnih kamenaca trebalo da smanje ili gotovo izbace iz jelovnika blitvu, spanać, voćne sokove, suvo voće, jagode, čokoladu. Kada je o hrani bogatoj kalcijumom reč, nju bi takođe trebalo smanjiti, ali ne sasvim isključiti.

Foto: Depositphotos

Ponedeljak

Doručak: palenta sa mlekom ili jogurtom

Ručak: krem supa od brokolija, kriška ražanog hleba, 100 g pilećeg filea, čaša vina

Večera: 80 g testenine sa sitnim mladim sirom

Utorak

Doručak: 60 g integralnog hleba sa namazom od humusa i svežom crvenom paprikom, čaj od brusnice zaslađen bagremovim medom

Ručak: 150 g barenog pirinča, tikvica na žaru, sladoled od vanile

Večera: 150 g variva sa sočivom i šargarepom, 100 g ćuretine, kriška ražanog hleba

Sreda

Doručak: 50 g kuvane kinoe sa bademima, šolja jogurta

Ručak: 250 g rižota sa pečurkama i crnim lukom, čaša crnog vina

Večera: kukuruznog hleba, šolja čaja od koprive

Foto: Depositphotos

Četvrtak

Doručak: sutlijaš sa cimetom

Ručak: 150 g krastavaca sa kiselim mlekom, 100 g pečene piletine, frape sa kivijem

Večera: pastrmka na žaru, pečurke u umaku od crnog vina (80 g), 60 g ražanog hleba

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i bananom

Ručak: 150 g špageta sa tunjevinom, salata od šargarepe i celera

Večera: projara sa sirom, čaj od nane

Subota

Doručak: popara od integralnog hleba i kašika kajmaka

Ručak: 150 g dimljene rečne ribe i 200 g barenog krompira začinjenog po ukusu, čaša belog vina

Večera: 150 g salate od piletine, maslina i feta sira, 80 g integralnog hleba

Nedelja

Doručak: 60 g integralnog hleba sa nemasnom pavlakom, čaj od kamilice sa medom i limunom

Ručak: grašak sa piletinom, čaša belog vina

Večera: krem čorba od bundeve, 30 g integralnog hleba

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (1)

Šta treba da uradite kada antibiotici prestanu da deluju? Sprečite širenje bakterija, gljivica i virusa koji su otporni na lekove